Zprávy

NBA navýšilo o 12,5 % příjmy od sponzorů

21. června 2022

Podle konzultantské společnosti IEG dosáhla NBA v sezóně 2021/22 na vyšší sponzorské příspěvky než v předchozí sezóně. Tržby v této oblasti se meziročně zvýšily o 12,5 % na 1,64 miliardy dolarů. Mezi nové velké sponzory NBA se počítají Coinbase, Google, Caesars Sportsbook, LegalZoom.com, ServiceNow.com a Wilson. Podle výše příspěvků přichází do NBA nejvíce z technologického sektoru, následují kryptoměny, banky, telekomunikace a sportovní oblečení. Zde mluvíme o příspěvcích vyšších než 100 milionů dolarů. 

Třetinu všech nových smluv však tvoří kontrakty se společnostmi obchodujícími s kryptoměnami, od kterých pochází více než 130 milionů dolarů. V předchozí sezóně přišlo z tohoto sektoru 2 miliony dolarů. Největší podíl (92 %) drží společnosti Crypto.com, Webull, Coinbase, FTX a Socios. Některé z nich patří k nejvýznamnějším sponzorům vůbec, jsou například v názvu nebo na dresech. Crypto.com stojí v názvu losangeleské arény týmu Lakers, jejich smlouva má hodnotu 700 milionů dolarů na dobu 20 let. FTX stojí v názvu arény klubu Miami Heat, Footprint u Phoenix Suns, Gainbridge u Indiana Pacers a Paycom u Oklahoma City Thunder. Devět takových společností je sponzorem dresů, již jmenovaný Crypto.com u týmu Philadelphia 76ers, jejichž spolupráce má hodnotu 10 milionů ročně. 

Mezi společnosti, které věnují více než 50 milionů dolarů, patří Nike, Microsoft, AB InBev, Pepsi a AT&T. Nejvíce aktivních sektorů, ze kterých se rekrutuje více než 70 značek, jsou pojišťovací služby, pivovary, maloobchod, loterie a gaming a automobiloví výrobci. Nejaktivnějšími značkami, každá s více než 20 sponzorskými smlouvami, jsou AB InBev, Pepsi, Socios, State Farm, Toyota a Verizon.