Zprávy

NBA připravuje vlastní mládežnické akademie

NBA chystá další rozvoj a plánuje vybudovat v Asii, Africe a v Austrálii vlastní akademie, v nichž soustředí talenty ve věku 14 až 18 let. V plánu je i řada navazujících změn znamenajících posílení farmářské soutěže D-League. Plány nového programu slibují ten nejlepší výcvik, zdravotní péči nebo zajištění studia.

Akademie NBA navazují především na program Basketball Without Borders, který se zrodil ve spolupráci s mezinárodní organizací FIBA a už několik let navštěvuje různé světové destinace. Absolvovalo ho i několik Čechů. Namísto několikadenního tréninkového kempu pro největší světové talenty však zahrne čtyři středoškolské roky. Zatím není známo, kdy by měly být akademie otevřeny, první prezentace se čeká spíš v řádu měsíců než let.

Basketbalovou Evropu i obě Ameriky alespoň zpočátku nový program vynechá. Zaměří se na Asii, jmenovitě na Čínu a Indii, na Afriku a také na Austrálii, kde by mělo sídlit vedení akademií. Sem by měli také mířit talentovaní mladíci z ostatních koutů světa. V Číně otevře NBA tři akademie. O velké množství fanoušků v této zemi NBA velice stojí. Pravidelně pořádá letní turné největších basketbalových hvězd do východní Asie, pro fanoušky je lákavá i nová smlouva I Ťien-liena (Yi Jianlian) v LA Lakers. NBA zde bude spolupracovat s už existujícími školami, pomůže i při vylepšování funkčních tréninkových prostor.

Americká soutěž poskytne specialisty - trenéry basketbalu i atletiky, skauty, videoanalytiky i další technický personál. A svoje know-how si nehodlá držet jenom pro sebe, sekundárním cílem je vychovat lokální odborníky. Akademie by měly v rámci pravidelně ve čtvrtletních cyklech prověřovat zlepšování jednotlivých hráčů, v plánu jsou výjezdy po Evropě i Spojených státech a šňůry utkání s klubovou konkurencí.

Velkou ambicí je vychovávat nejen samotné rekruty, ale i jejich rodiny či mentory. To by mělo mladíkům pomoci, aby brali vážně také vzdělávací část programu. Součástí systému bude fond, který by financoval univerzitní vzdělání „akademiků“. Určený bude především (ale nejen) pro členy, jimž se nepodaří získat stipendia na vysokých školách či profesionální smlouvy.

Kromě posílení mezinárodního elementu v NBA chce síť akademií napomoci rozvoji vysokoškolské NCAA i farmářské soutěže D-League. Pro americké univerzitní programy, ale i basketbalové agenty sjednotí pravidla přístupu k talentům studujícím poslední ročník střední školy. Osmnáctiletí hráči budou mít buď otevřené dveře na vysokou, anebo dostanou možnost podepsat první profismlouvy v D-League - a po jednom či více letech v nižší lize se budou moci přihlásit do draftu NBA.

Očekává se, že nová kolektivní smlouva mezi NBA a hráči bude obsahovat lepší finanční podmínky v D-League, soutěž by se tím pádem měla stát atraktivnější. Tratit na tom budou evropské kluby a akademie, které dosud lákaly nejnadějnější mladíky především z Afriky. Po podpisu profesionálních smluv už tihle hráči neměli šanci udělat krok směrem k NCAA, teď dostanou i jinou možnost.

Zdroj: idnes.cz