Zprávy

Nejdražší sportovní zápas v dějinách se letos uskuteční v USA

2. května nastoupí Američan Floyd Mayweather a Filipínec Manny Pacquiao k dlouho očekávanému boxerskému zápasu, který bude nejdražší v historii tohoto a zřejmě všech dalších sportů vůbec. Příjmy z akce mají dosáhnout až půl miliardy dolarů. Oba aktéři si pak za dvanáct tříminutových kol (pokud zápas neskončí knockoutem) rozdělí částku 250 milionů dolar. Rekordní sumy vydělá také hostující hala nebo televize, které budou show přenášet.

Na souboj obou hvězd střední váhy se čekalo více než pět let, kdy manažerské týmy obou boxerů i televizní stanice HBO a Showtime o zápasu vyjednávaly. "Právě ty dlouholeté přípravy tomu zápasu dávají punc mimořádnosti," soudí bývalý úspěšný český boxer a dnes trenér Lukáš Konečný. "Z mého pohledu se teď střetnou dva nejlepší boxeři současnosti, ač jiní mohou upřednostňovat třeba Vladimira Klička," říká Konečný.

Pod dohledem promotéra zápasu Boba Aruma již byly dojednány smlouvy s televizí HBO (s níž má kontrakt Pacquiao) a TV Showtime (Mayweather) o společném dosud nevídaném byznysu. Showtime a HBO vyčlení tento zápas mimo svou klasickou nabídku. Ustaví pro něj speciální kanál. Kdo jej bude chtít vidět, zaplatí za dekódování přenosu 100 dolarů. A takových lidí, jak televize počítají, se jen v USA najdou 4 miliony. Celkový výdělek si pak stanice rozdělí.

Dlouho se řešilo místo a doba konání a řada dalších souvislostí takového utkání. Sporné mezi oběma stranami bylo mimo jiné také to, jaký způsob dopingových kontrol bude zvolen. To vše spolu s dalšími detaily teď budou promotéři, pořadatelé a televizní stanice v předzápasových dokumentech a dalších mediálních výstupech postupně odkrývat.

Spolu s příjmy ze vstupného přímo v lasvegaském kasínu MGM, dalšími penězi od sponzorů a z reklamy by měla akce utržit zhruba půl miliardy dolarů. Tolik podle amerických médií žádná podobná akce, a to nejen sportovní, nikdy nepřinesla. Další peníze za televizní práva v řádu milionů dolarů přijdou například z Británie i z dalších zemí.

Prvním boxerským zápasem, který překonal v příjmech hranici 100 milionů dolarů, bylo utkání Mikea Tysona s Evanderem Holyfieldem z roku 1997. Zatím nejdražší boxerský zápas se pak datuje do roku 2007, kdy se utkali Oscar De La Hoya a právě Mayweather. Jen na takzvaném pay-per-view (placení za zhlédnutí) tehdy HBO vydělala zatím rekordních 140 milionů dolarů. Celý večer pak přinesl příjmy přes čtvrt miliardy dolarů.

Zdroj: ihned.cz