Zprávy

Nejhodnotnější sportovní impéria

1. února 2024

Společnost Liberty Media se stala sportovním impériem na světě s nejvyšší hodnotou, která činí 18,22 miliardy dolarů. Mateřská společnost Formule 1 se umístila na vrcholu žebříčku časopisu Forbes, přestože její hodnota oproti loňskému roku klesla o 12 %.

Na druhém místě se s hodnotou 15,59 miliardy USD umístila společnost Kroenke Sports & Entertainment. Na třetí místo se posunula Fenway Sports Group s hodnotou 12,95 miliardy USD. První pětku uzavírají majitel Dallas Cowboys Jerry Jones (12,8 miliardy USD) a Harris Blitzer Sports & Entertainment (11,86 miliardy USD).

25 nejhodnotnějších sportovních impérií na světě mělo celkovou hodnotu 216 miliard USD (v průměru 8,6 miliardy USD), což je o 24 % více než v předchozím roce. Největšího růstu dosáhla společnost Harris Blitzer Sports & Entertainment, která zvýšila svou hodnotu o 155 %, a to především díky tomu, že Harris převzal klub Washington Commanders v hodnotě 6,05 miliardy USD.

K dalším změnám došlo v Kanadě, kde společnost Maple Leaf Sports and Entertainment (MLSE), která vlastní kluby Toronto Maple Leafs z Národní hokejové ligy (NHL) a Toronto Raptors z Národní basketbalové asociace (NBA), prodala podíl penzijnímu fondu Omers, který údajně ocenil organizaci na více než 8 miliard USD. Společnost Monumental Sports & Entertainment, která vlastní několik sportovních týmů ve Washingtonu, prodala pětiprocentní menšinový podíl společnosti Qatar Investment Authority (QIA), přičemž společnost byla údajně oceněna na 4,05 miliardy USD.

Některé firmy by mohly v průběhu letošního roku zaznamenat skokový nárůst své hodnoty, včetně majitele Miami Dolphins Stephena Rosse, který údajně jedná o prodeji menšinového podílu v klubu Národní fotbalové ligy (NFL) a v závodě Formule 1 Grand Prix Miami.