Zprávy

Nejhodnotnějším klubem je poprvé v historii FC Barcelona

19. dubna 2021

Španělský klub Barcelona předběhl svého odvěkého rivala v žebříčku dvaceti nejhodnotnějších fotbalových klubů na světě, který sestavil Forbes. Barcelona se tak poprvé dostala na jeho čelo s hodnotu 4,76 miliardy dolarů, což znamená vzrůst o 18 %. Real Madrid skončil těsně druhý s hodnotou 4,75 miliardy dolarů.

Průměrná hodnota dvaceti klubů se zvýšila za poslední dva roky o 30 % na 2,28 miliardy dolarů, a to i navzdory koronavirové pandemii. Ta zapříčinila průměrný pokles tržeb zmiňovaných klubů o 9,6 % na 441 milionů dolarů v porovnání se sezónou 2017/18.

Třetí místo žebříčku obsadil Bayern Mnichov s hodnotou 4,215 miliardy dolarů následován klubem Manchester United (4,2 miliardy dolarů). Na pátém místě se umístil Liverpool, jehož hodnota 4,1 miliardy dolarů znamená zvýšení o 88 % za poslední dva roky. Dalším „skokanem roku“ se jeví Paris Saint-Germain, u kterého vzrostla hodnota za poslední dva roky o 129 % na 2,5 miliardy dolarů a obsadil tak deváté místo.

Dvacítku nejhodnotnějších klubů světa tvoří devět z Velké Británie, čtyři z Itálie, tři ze Španělska, dva z Německa a po jednom z Francie a z Nizozemí. První místo žebříčku obsadily jedenáctkrát Manchester United a pětkrát Real Madrid.