Zprávy

Nejlépe placení sportovci světa

Fotbalová hvězda Cristiano Ronaldo je nejlépe placeným sportovcem světa. Jedenatřicetiletý portugalský kanonýr z Realu Madrid si za uplynulých dvanáct měsíců vydělal podle každoročního žebříčku časopisu Forbes 88 milionů dolarů (2,1 miliardy korun). Na druhém místě se umístil argentinský fotbalista Lionel Messi hrající za Barcelonu se sumou 81,4 milionu dolarů.

Žebříčkům výdělků za poslední roky kralovali střídavě dva Američané: boxer Floyd Mayweather a golfista Tiger Woods.

Jenže první z nich už ukončil kariéru a Woods dlouhodobě nehraje kvůli zdravotním problémům. Loni se Mayweather dostal na rekordních 300 milionů dolarů, a to díky titulovému zápasu o profesionálního mistra světa welterové váhy.

Do celkových příjmů sportovců se počítají smluvní platy, bonusy i reklamní činnost. Většinou jsou v čele pořadí hvězdy individuálních sportů, letos však za dvěma fotbalisty následuje ještě basketbalista LeBron James. Tenistům opět vládne celkově čtvrtý Švýcar Roger Federer, současná tenisová jednička Novak Djokovič je šestý.

V první stovce není žádný Čech, dostaly se do ní dvě ženy: opět to jsou tenisové hvězdy Serena Williamsová z USA a Ruska Maria Šarapovová, byť je od ledna v trestu za dopingový nález a přišla o několik sponzorů. Elitní stovku tvoří sportovci z 23 zemí a zastupují deset různých sportů, většina je Američanů (65) a baseballistů (26).

Zdroj: idnes.cz