Zprávy

Nejúspěšnější biatlonisté z pohledu financí a fanoušků

14. prosince 2018

Série biatlonových závodů letošní sezóny se rozběhla až na začátku prosince ve slovinské Pokljuce. Nyní jsou biatlonisté v rakouském Hochfilzenu a těsně před Vánocemi je čekají boje ještě na tratích v Novém Městě. Přinášíme informace o těch nejúspěšnějších z hlediska financí a sponzorů.

Martin Fourcade

Odměny v sezóně 2017/18: 251 500 eur

Počet fanoušků na Instagramu: 375 500

Sponzoři a dodavatelé  sportovního vybavení: Rossignol, Adidas, Somfy, BMW, Entremont, MGEN

Již sedm let vládne tento francouzský biatlonista hodnocení žebříčku Světového poháru. Kromě toho získal pět zlatých olympijských medailí a stal se 11x mistrem světa. To z něj dělá jednoho z nejzajímavějších sportovců pro sponzory. Jeho roční příjmy se odhadují na více než milion eur. Kromě působení na biatlonovém poli byl jmenován také prezidentem komise sportovců v organizačním výboru olympijských her 2024 v Paříži.

Johannes Thignes Bö

Odměny v sezóně 2017/18: 222 750 eur

Počet fanoušků na Instagramu: 166 500

Sponzoři a dodavatelé  sportovního vybavení: Swix, Anschütz, Fischer, Casco, DNB, Hedda Hytter

Již několik let bojuje tento talentovaný norský závodník hlavně s Martinem Fourcadem. Letošní první závody, které se Fourcadovi nevydařily, možná naznačují, kdo bude vládnout dalším ročníkům Světového poháru. Bö získal na olympiádě 2018 jednu olympijskou medaili, stal se již třikrát mistrem světa. V loňském roce získal druhé místo v hodnocení Světového poháru. Po ukončení kariéry Ole Einara Björndalena je největší hvězdou norského týmu. S tím souvisí i zájem sponzorů.

Anton Schipulin

Odměny v sezóně 2017/18: 88 000 eur

Počet fanoušků na Instagramu: 320 200

Sponzoři a dodavatelé  sportovního vybavení: Fischer, Craft, Megafon, Adidas, Leki, Anschütz

Tento Rus startuje ve Světovém poháru již od roku 2009 a vykazuje konstantní výsledky. Ve své zemi platí za jednoho z nejznámějších zimních sportovců, i když mu chybí velké medaile. Je jedním ze sportovců s nejvyšším počtem fanoušků na sociálních sítích.