Zprávy

Nejvyšší česká fotbalová liga bude hrát s míči Select

28. září 2021

Nejvyšší česká fotbalová soutěž se bude od příští sezony hrát s jednotnými míči, které dodá dánská značka Select. Oznámila to Ligová fotbalová asociace (LFA). Vizuální stránka míče bude představena před startem nového ročníku 2022/23. Míče budou mít unikátní design, kluby obdrží jejich letní i zimní verzi.

V české lize mohl dosud každý domácí klub hrát s míči libovolné značky. To bylo v minulosti terčem kritiky trenérů a hráčů, neboť každý typ míče má podle nich jiné herní vlastnosti. Nejvyšší soutěž bude mít jednotný míč poprvé v historii. Dánská společnost Select dodává vedle své domácí soutěže míče také do zahraničních lig v Portugalsku, Nizozemsku, Švédsku, Norsku či Belgii. S míči Derbystar od Selectu se hraje i německá Bundesliga. Česká liga bude v pořadí dvanáctou nejvyšší soutěží v Evropě, která bude míče značky Select využívat.

SELECT Sport A/S je společnost vyrábějící ručně šité míče. Byla založena v roce 1947 Eigilem Nielsenem, což byl dánský reprezentační brankář. Firma vyrábí každoročně více než 3,5 milionu míčů a prodává je do více než padesáti zemí.