Zprávy

Nike je firmou s nejefektivnější propagací na sociálních sítích mezi sportovními sponzory

20. června 2023

Americká firma Nike vede žebříček sportovních sponzorů s nejefektivnější reklamou na sociálních médiích. Během dvanáctiměsíčního hodnotícího období od září 2021 propagovalo značku Nike více než 16 900 sportovců a subjektů napříč sporty, kteří dohromady publikovali příspěvky s touto značkou více než 566 000krát. To přineslo více než osm miliard zapojení a celkovou hodnotu sponzoringu 527,8 milionů USD. První pětici ve třetím vydání výroční studie KORE doplňují společnosti Adidas, Emirates, Red Bull a Puma. Nováčky v první desítce žebříčku jsou společnosti PlayStation a Mastercard. 

Žebříček je stanoven pomocí nástroje Evaluate Social společnosti KORE a na míru vytvořeného modelu Hookit Valuation, což je pokročilá platforma pro analýzu sponzoringu s umělou inteligencí, která vypočítává hodnotu příspěvků na sociálních sítích v amerických dolarech na základě kvality propagace značky a klíčových ukazatelů zapojení.

Napříč všemi sporty byla v roce 2022 vygenerována celková hodnota sponzoringu ve výši 8,6 miliardy USD, což představuje 12% pokles oproti předchozímu roku, rovnající se 1,2 miliardy USD.

Nejlepšími sporty, které přinášejí největší hodnotu pro 50 nejvýznamnějších značek, jsou fotbal (4,2 miliardy USD, což je 49 % veškeré vygenerované hodnoty), motorsport (1 miliarda USD), basketbal (655 milionů USD), kriket (469 milionů USD) a americký fotbal (288 milionů USD). Čtyři značky sportovního zboží a oblečení v první padesátce získaly dohromady 1 miliardu USD v hodnotě sponzoringu. Nejvíce značek (8) v první padesátce má automobilový a finanční průmysl.