Zprávy

Nike je opět nejhodnotnější značkou oblečení

21. dubna 2021

Společnost Nike obhájila titul nejhodnotnější značky na světě sedmým rokem po sobě, a to i přesto, že hodnota značky klesla o 13 % na 30,4 miliardy dolarů. Značka zaznamenala pokles tržeb kvůli uzavřeným kamenným prodejnám, téměř se však zdvojnásobily její prodeje přes internet v Evropě, na Blízkém východě a v Africe.

Na druhém místě žebříčku se umístil Gucci s hodnotou 15,6 miliardy dolarů, což odpovídá poklesu o 12 % oproti roku 2020. Tyto výsledky vyplývají ze studie Brand Finance Apparel 50 pro rok 2021. V rámci ní jsou výrobky děleny do několika kategorií – luxus, sportovní oblečení, rychlá móda, hodinky, doplňky & šperky, High Street Designer, spodní prádlo a obuv. Právě obuv je jediným sektorem, který zaznamenal růst v porovnání s předchozím rokem a to o 9 %. Celková hodnota 50 hodnocených značek se snížila o 8 % kvůli pandemii koronaviru z 301,9 miliardy dolarů na 276,4 miliardy dolarů.

Nejrychleji rostoucí značkou je podle letošního žebříčku Fila, jejíž hodnota vzrostla o 68 % na 2,7 miliardy dolarů, na dalších místech se umístily značky Timberland a Bosideng. Největší propad zaznamenala značka Coach, její hodnota se snížila o 31 %. Velký rival značky Nike - firma Adidas se umístila na čtvrtém místě s hodnotou 14,3 miliardy dolarů, což znamená pokles o jedno místo. 

Kromě celkové hodnoty značky posuzuje Brand Finance také relativní sílu značky spočívající ve faktorech jako jsou investice do marketingu, důvěra zákazníků, spokojenost zaměstnanců a reputace firmy. Podle těchto kritérií je nejsilnější značkou Rolex, jejíž Brand Strength Index dosáhl na 89,6 ze 100 možných bodů a jejíž hodnota činí 7,9 miliardy dolarů.