Zprávy

Nike žaluje Lululemon kvůli porušení patentu

13. ledna 2022

Společnost Nike zažalovala Lululemon za porušení šesti jejích patentů. Stalo se tak u soudu na Manhattanu. Obvinění padla mimo jiné kvůli technologii „kouzelného zrcadla“. Za výrobu a prodej tzv. „Mirror Home Gym“ a příslušných aplikací požaduje Nike odškodnění a řadu dalších právních prostředků. Lululemon koupilo tréninkovou platformu Mirror, kterou nabízí v rámci svých živých kurzů a kurzů na požádání, v červenci 2020 za 500 milionů dolarů jako reakci na koronavirou pandemii a vzrůstající trend domácího fitness. Start-up Mirror byl založen dva roky předtím. 

Jádrem argumentu společnosti Nike je tvrzení, že vlastní práva k ochranným známkám na určité „digitální sportovní technologie“. Nike říká, že toto vlastnictví lze vysledovat až do roku 1983, kdy společnost podala patentovou přihlášku na zařízení, které měří rychlost, vzdálenost, čas a kalorie vydané běžcem. Od té doby Nike říká, že aplikace a technologie v jejím „digitálním ekosystému“ jsou klíčové pro úspěch společnosti a konkurenční pozici na trhu.

Nike tvrdí, že digitální prvky, které zahrnují počítačovou aktivitu, monitorování srdeční frekvence, nositelná zařízení pro sledování pohybu, senzory aktivity a fyzické námahy, jsou nespravedlivě využívány právě zařízením Mirror.