Zprávy

Nike žaluje New Balance a Skechers kvůli porušení patentu

13. prosince 2023

Společnost Nike podala v USA federální žalobu na New Balance a Skechers, v níž obě společnosti obviňuje ze zneužití patentované technologie Flyknit - technologie umožňující vyrábět vysoce výkonné svršky pro běžecké, fotbalové a basketbalové boty s menším množstvím materiálů a odpadu.

Žaloba proti společnosti New Balance byla podána u okresního soudu USA pro okres Massachusetts a obviňuje společnost New Balance z porušování patentových práv společnosti Nike u modelů Fresh Foam, FuelCell a dalších modelů obuvi. Žaloba proti společnosti Skechers byla podána u okresního soudu USA pro centrální okres Kalifornie a je v ní mimo jiné uvedeno, že patenty porušují modely Ultra Flex a Glide Step.

Nejedná se o první žalobu, kterou společnost Nike podala kvůli patentům Flyknit. Odpovídající žaloby proti společnostem Adidas a Puma byly mezitím urovnány, žaloba proti společnosti Lululemon stále probíhá. Společnost Nike se obrátila na soud s žádostí o blíže nespecifikovanou náhradu škody a žádá, aby soudy trvale zabránily společnostem New Balance a Skechers porušovat její patenty.

Podle vyjádření společnosti New Balance firma "plně respektuje práva duševního vlastnictví konkurence, ale společnost Nike nevlastní výhradní právo navrhovat a vyrábět obuv tradičními výrobními metodami, které se v tomto odvětví používají již desítky let".