Zprávy

Nositelná elektronika na olympiádě v Riu

Nositelná technika, tzv. wearables, se stává na olympijských hrách důležitou součástí vybavení každého sportovce. Například společnost Visa připravila pro sportovce platební prsten, který zjednodušuje sportovcům placení. Pokud se ztratí, může se pomocí smartphonu deaktivovat. Je voděodolný, nemusí se nabíjet, tvoří ho mikročip a integrovaná anténa. Nápad na tuto „vychytávku“ přišel od samotných sportovců. Prsten se vyrábí ve 20 velikostech.

Firma Solos by Kopit vyvinula ultralehké funkční brýle pro cyklisty, které na displeji s vysokým rozlišením ukáží hodnoty výkonů, podle kterých sportovec může upravit svůj trénink.

Další novinkou je smart tričko od firmy Hexoskin, které měří puls, dýchání, rychlost a je schopno i zobrazit srdeční aktivitu pomocí EKG. Data se pomocí bluetooth přenesou na smartphone nebo tablet a mohou se porovnat s dřívějšími daty.

Americké ženské volejbalové mužstvo používá monitor skoků VERT, který vyhodnocuje počet a výšku skoků. Někteří sportovci využívají služeb systému TUNE uloženého v botě, který dodává informace o vzdálenosti, času, rychlosti, převýšení a běžecké technice.