Zprávy

Nová kampaň IOC Let´s Move

23. června 2023

Mezinárodní olympijský výbor IOC představil spolu se Světovou zdravotnickou organizací WHO novou globální iniciativu, která má svět inspirovat k pohybu každý den. Poprvé se kampaň objeví dnes, 23. června, kdy se slaví Mezinárodní olympijský den. 

Podle posledních dat WHO nemá jeden ze čtyř dospělých a více než 80 % mladých lidí doporučené minimum pohybové aktivity, která je optimálně potřebná pro dobré zdraví. Důvodem pro nedodržení těchto cílů jsou u většiny nedostatek času, i když se ví, že významné benefity přinese už 30 minut pohybové aktivity. 

Je známo, že pravidelná fyzická aktivita pomáhá předcházet nebo zvládat řadu onemocnění, včetně srdečních chorob, mrtvice, cukrovky a některých typů rakoviny. Fyzická aktivita navíc pomáhá předcházet vysokému tlaku a snižuje příznaky úzkosti a deprese, zároveň také přispívá ke zdravému vývoji mladých lidí.

23. června bude olympijské hnutí povzbuzovat a podporovat lidi na celém světě, aby si našli čas na fyzickou aktivitu. Součástí podpory bude digitální výzva od olympioniků, jako jsou Allyson Felixová a Pau Gasol, aby si lidé mimo jiné naplánovali 30 minut pohybu a připojili se k digitálnímu cvičení Let's Move Olympic Day odkudkoli na světě. Kromě toho se v různých částech světa uskuteční více než 131 akcí, které organizují národní olympijské výbory. Podrobnosti o těchto akcích naleznete na stránkách Olympics.com.