Zprávy

Nová kampaň UEFA proti kyberšikaně

30. července 2022

V rámci ženského fotbalového mistrovství Evropy v Anglii byla spuštěna nová kampaň UEFA - Real Scars (opravdové jizvy), která se zaměřuje na důsledky kyberšikany proti hráčkám, hráčům, trenérům i dalším a vysvětluje, jak se proti tomuto fenoménu bránit. Vznikla také nová platforma, kam je možné případy kyberšikany hlásit a získat pomoc. V rámci kampaně byla také představena série dokumentů s názvem Outraged. V pěti dílech dokumentu vystoupí aktéři, kteří museli na základě kyberšikany ukončit svou aktivní kariéru. Mezi nimi jsou trenér Crystal Palace Patrick Vieira, bývalá fotbalistka a sportovní novinářka Karen Carney nebo španělský rozhodčí Jesús Tomillero Benavente. Dokument je ke zhlédnutí na UEFA.tv.  

UEFA se také chystá hlídat urážky a diskriminaci na internetu při všech finálových zápasech v juniorských, ženských i mužských soutěžích a podnikat konkrétní opatření. Aby mohl být urážející obsah odstraněn, spolupracuje UEFA přímo se sociálními platformami jako jsou Twitter, Meta nebo TikTok. 

Novou kampaň podporují francouzská reprezentantka Wendie Renard, švýcarská členka reprezentace Alish Lehman a italský reprezentant Jorginho. Ti všichni si prošli útrapami kyberšikany. 

Foto: UEFA