Zprávy

Nová sezóna alpských lyžařů přináší mnoho novinek

30. května 2022

Minulý týden schválený program nové sezóny Světového poháru FIS alpských lyžařů přináší několik novinek. Nejvýraznější je dvojí přesun do zámoří u mužů, kteří zde kromě klasického úvodu sezóny stráví i několik dní v únoru, po mistrovství světa, ve středisku Palisades Tahoe a následně v Aspenu. Prezident FIS Johann Eliasch tento krok zdůvodňuje nižším zájmem v Evropě o závody SP v březnu, zatímco v zámoří je tento zájem mnohem vyšší. 

Ženy i muži začínají celý program tradičně závody v obřím slalomu v Söldenu o víkendu 22.,23. října. V Rakousku se v nové sezóně pojede rekordních sedm závodů, kromě jmenovaného Söldenu ještě v Lech/Zürs, Semmering, Flachau, St. Anton u žen a v Kitzbühelu a Schladmingu u mužů. 

Celkem kalendář nabízí 41 závodů u žen na 20 místech, 11 sjezdů, 8 super-G, 10 obřích slalomů, 11 slalomů a jeden paralelní závod. U mužů se bude konat 42 závodů na 21 místech, 14 sjezdů, 7 super-G, 10 slalomů, 10 obřích slalomů a paralelní závod. Kombinační závody se v letošní sezóně nepojedou. 

Neobvykle brzy začne sezóna pro sjezdaře, kteří absolvují premiérově 29.,30. října (muži) a 5.,6. listopadu (ženy) vždy dva sjezdy na Matterhornu. Startovat se bude na švýcarském území, dojezd následuje v Itálii. Novinkou je také zrušení závodů v Záhřebu pro muže, které nahradí Garmisch-Partenkirchen, a návrat Špindlerova mlýna do programu pro závody na konci ledna. Kvitfjell nebude nově organizovat závody mužů ale žen. Finále Světového poháru se uskuteční 15.-19. 3. v Soldeu v Andoře.