Zprávy

Nová zpráva o pracovních právech oděvních dělníků v Pákistánu

17. prosince 2023

Nová zpráva vydaná skupinou solidarity s oděvními dělníky a neziskovou organizací Labour Behind the Label odhalila rostoucí vykořisťování oděvních dělníků v Pákistánu. Dokument odhaluje podrobnosti o tom, jak továrny využívané některými z největších světových značek módního a sportovního zboží běžně porušují požadavky na minimální mzdu, vynucují si nadměrně dlouhou pracovní dobu, ignorují zdravotní a bezpečnostní problémy a vyhýbají se odškodnění za zraněné a zabité pracovníky.

Zpráva Hanging on a Thread, vypracovaná ve spolupráci s mezinárodní právnickou firmou a nadací Global Rights Compliance, zjistila, že "neformalizace" pracovních míst dělníků (jejich zaměstnávání méně formálními způsoby, např. přechodem na kusové smlouvy s cílem snížit rizika a snížit náklady) vede k nezákonně nízkým mzdám, neplaceným přesčasům a absenci bezpečných smluv.

Více než třetina dotázaných pracovníků uvedla, že dostává nižší mzdu, než je minimální, což odpovídá 68 librám (78 EUR) měsíčně, zatímco téměř dvě třetiny pracovníků nedostávají zaplaceno podle dohodnuté sazby za nucené přesčasy. Bylo také zjištěno, že ve zkoumaných továrnách dochází k porušování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Autoři zprávy také vyjádřili krajní znepokojení nad tím, že procesy sociálního auditu, které údajně používá mnoho značek, zřejmě tato porušování lidských práv zcela opomíjejí, a navíc značky nedělají nic pro nápravu situace. Zveřejnění studie přichází ve stejném termínu jako zpráva organizace ActionAid, která tvrdí, že oděvní dělníci v Kambodži živoří pod hranicí chudoby.