Zprávy

Nové lanovky v Rakousku v sezóně 2019/20

9. prosince 2019

Letošní zimní sezóna se pomalu rozjíždí a na lyžaře čeká v rakouských Alpách opět několik nových lanovek.

V lyžařské oblasti SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental skončila po 36 letech lanovka FleidingBahn ve Westendorfu. „Trojku“ nahradí moderní osmimístná lanovka se zahřívanými sedačkami a bublinou proti nepřízni počasí. Investice, které zahrnovaly i novou vyhlídkovou plošinu, čítají 15,5 milionů eur. V Brixen im Thale nahradí starou čtyřsedačku Zinsbergbahn nová Hi-Tech Kombibahn, kterou tvoří desetimístné panoramatické gondoly a osmimístné sedačky se zahříváním a bublinami. I zde jsou náklady vyčísleny na 15,5 milionů eur.

V pátek byl slavnostně spuštěn provoz na nové desetimístné gondolové lanovce na Planai ve Schladmingu, která nahradila po 33 letech starou lanovku. Přepravní kapacita se zvýší o 70 %, v gondolách se v létě budou moci přepravovat i kočárky a kola. Stará lanovka byla rozmontována a najde využití v nové vlasti – v Argentině, kde bude od roku 2021 přepravovat cestující ve středisku Las Leñas.

I Kitzbühel se dočkal nové lanovky, a to dokonce s rekordní investicí ve výši 27,5 milionů eur, což je nejvyšší samostatná investice v historii Bergbahn AG Kitzbühel. Desetimístné gondoly nové Fleckalmbahn dosáhnou rychlosti 7 m/s a zkrátí čas jízdy z Kirchbergu na Ehrenbachhöhe na 10 minut.

Lyžařská oblast Silvretta Arena Ischgl/Samnaun investovala 24 milion eur do nových D-Line lanovek Velilleck F1 a Visnitz N2.

V Hochsöldenu očekává sportovce nová lanovka Rotkogl s desetimístnými kabinkami, která nahradí starou dvojsedačku. Lanovka přepraví lyžaře na Giggijoch za méně než 6 minut a vznikla díky investici 10 milionů eur.

Lyžařská oblast Berwang-Bichlbach v Tiroler Zugspitz Arena plánuje velké investice do přepravy až do roku 2025. Jedná se o desetimístnou gondolovou lanovku Obere Karbahn a šestimístnou sedačku se zabezpečením pro děti. Obě zařízení mají nahradit zastaralé vleky Biliglift a Thanellerkarlift a zjednodušit přepravu z Berwangu na Rastkopf. Vzniknout mají také nové sjezdovky, horské restaurace a investováno bude rovněž do nového zasněžovacího zařízení a víceúčelové budovy. V letošní sezóně bude zprovozněna první část lanovky Obere Karbahn a víceúčelová budova u její dolní stanice.

Kaunertal Gletscher investoval 10,3 milionů eur, aby nahradil dvojitý vlek Weißenseeferner novou lanovkou Falginjochbahn, která je první lanovkou se systémem dvojitého paralelního lana Funifor. Lanovka je bezbariérová a rozšiřuje tak nabídku Kaunertalu pro lidi s hendikepem.

Od roku 2017 probíhal ve středisku Serfaus velký projekt přestavby jediného metra v Tyrolsku, které je zároveň nejvýše položenou stavbou tohoto typu v Evropě. Za 26 milionů eur došlo k výměně vagónů a k modernizaci čtyř stanic. Nová Dorfbahn po svém otevření v polovině července zdvojnásobila svou přepravní kapacitu.