Zprávy

Novinky v českých lyžařských areálech

Lyžařská střediska po celé republice se předhánějí v množství vyrobeného umělého sněhu. Technický sníh je hlavním předpokladem úspěšné sezony a většina investic proto také letos mířila právě sem, což se týká i menších areálů. Ty hlásí další novinky a služby, které zvýší pohodlí lyžařů. Například Mladé Buky u Trutnova zvětšily prostory půjčovny a servisu Lyžařské školy Hellisch Hill. Mladé Buky lehce pozměnily ceník, novinkou je rodinné jízdné a jízdné komfort, které zahrnuje denní i večerní lyžování.

„Změn se návštěvníci dočkají i ve věkových kategoriích. Například děti do šesti let budou mít lyžování zdarma,“ řekla Michaela Baťová z marketingu střediska. K dalším změnám patří rozšíření parkovacích míst, navýšení počtu sněhových děl a možnost bobování.

Zasněžuje se také v Říčkách v Orlických horách. Tam stálo letos nejvíc peněz pořízení rolby a parková úprava. „Díky stroji zrychlíme i zkvalitníme sjezdové tratě. Další investicí je posílení zasněžovacího systému, abychom efektivně využili každou možnou chvilku pro výrobu umělého sněhu. Investovali jsme i do bezpečnostních prvků podél tratí, do sítí nebo žíněnek. Výdaje se pohybují okolo 10 milionů,“ prozradil ředitel Ski centra Říčky Jan Duffek. Ceny skipasů zůstávají v Říčkách stejné jako vloni, denní jízdné pro dospělého lze pořídit od 490 korun. „Velkou proměnou prochází interiér našeho největšího restauračního zařízení - Skirestu, který zvýší kapacitu a jeho nová podoba bude zajímavým osvěžením,“ dodal Duffek. V Říčkách už loni v zimě vznikly nové úseky na modré, červené i černé sjezdovce.

Na vzestupu je i krkonošská Malá Úpa na Pomezních Boudách u hranic s Polskem. I tam vlekaři pořídili nová děla, dětský park dostal pojízdný koberec. 10. prosince otevřou Pivovarskou hospodu a ubytování v Pivovaru Trautenberk. Areál se propojuje s SkiResortem Černá hora–Pec, který sdružuje pět středisek.

„Vícedenní jízdenky SkiResortu budou platit i v Malé Úpě. Také bude možné zakoupit vícedenní skipasy pro celý resort. Bodové jízdenky koupené ve SKiMU platí v celém SkiResortu a obráceně. V našem speciálním skipasu SKiMU Pack – balíček zábavy a lyžování pro ubytované v Malé Úpě, nabízíme i jeden den lyžování ve SkiResortu,“ popsal Martin Buček. Areál se snaží postarat také o zábavu, letos bude dvakrát týdně pořádat diskotéky pro děti i dospělé, dětské závody, výuku carvingového lyžování a večerní lyžováni s programem.

Novou rolbu a posílený systém zasněžování mají i ve Skiareálu Olešnice v Orlických horách. „Ceny skipasů budou stejné jako v minulé sezoně. Letos otevřeme lyžařský kroužek pro děti a mládež. Zajímavostí je, že plánujeme projekt Soptíkovo lyžování, podle nějž k nám pravidelně dojíždějí lyžovat východočeské mateřské školky. Tuto zimu se zapojí víc než 850 dětí,“ uvedl jednatel střediska Marek Feuermann.

Za 300 korun na den si lze zajezdít také ve Zdobnici, kde také museli investovat hlavně do sněžných děl a obslužného objektu u hlavního lyžařského vleku. „Rozšířili jsme parkovací plochu pod sjezdovkami a občerstvení na horní stanici vleku Valčenka,“ sdělil Ondřej Bašek ze Ski centra Zdobnice.

O minulém víkendu se poprvé lyžovalo na Černé hoře, vlek v horní části sjezdovky Anděl se rozjede znovu od čtvrtka do neděle. Ve Špindlerově Mlýně bude tradiční otevírací show 10. prosince, lyžovat by se ale mohlo začít dříve.

Zdroj: idnes.cz