Zprávy

Nutrend měl loni opět vyšší tržby

Rodinná firma Nutrend se sídlem v Olomouci je největší českou firmou na výrobu doplňků výživy pro sportovce. Zaměstnává přes dvě stovky lidí. Její tržby rostou už třetí rok po sobě. Loni tvořil obrat Nutrendu 560 milionů korun, což znamená meziroční nárůst o 8%. Zisk za loňský rok zatím nebyl zveřejněn, v roce 2014 činil zisk po zdanění 15 milionů.

V průmyslové zóně na kraji Olomouce buduje Nutrend vedle současného sídla firmy a výrobní haly další budovy. "Loni jsme investovali asi 130 milionů korun, letos to bude 220 milionů. Kromě nové haly pořídíme i novou linku a další technologie," říká Richard Zedník, ředitel a spolumajitel firmy.

Portfolio olomouckého Nutrendu je široké. "Vyrábíme přípravky jak pro silové sportovce, tak pro vytrvalce. Asi třetina našich výrobků je pak určena pro běžné spotřebitele, například vitaminy, müsli tyčinky nebo dietní drinky," popisuje Zedník. Celkem firma vyrábí asi 370 produktů a ve svém oboru je čtvrtá největší v Evropě. V Česku Nutrendu patří přes 60 procent trhu. Více než polovinu svých výrobků Nutrend vozí za hranice, celkem do 42 zemí. Zedník předpokládá, že letošní rok bude z hlediska zahraničních tržeb hodně úspěšný. "Noví partneři potřebují pár let na rozjezd. Teď jsme zrovna ve fázi, kdy se hodně z nich stabilizuje. Porosteme ale i v Česku, to je náš stěžejní trh," říká.

Pro vznik firmy bylo zásadní mistrovství České republiky v kulturistice v roce 1993. Richard Zedník, tehdy ještě podnikatel s posilovacími stroji, se tu setkal se svou budoucí ženou Martinou, profesionální kulturistkou. Ještě v tomtéž roce se dvěma dalšími společníky založili firmu na doplňky výživy pro sportovce. Majiteli jsou v současné době již jen manželé Zedníkovi.

Výživové výrobky olomoucké firmy jsou ke koupi ve fitness centrech, potravinových řetězcích, na benzinových stanicích a také ve 12 firemních prodejnách Nutrendu. Lidé do nich podle Zedníka chodí hlavně kvůli poradenství a kompletní nabídce zboží, která se do běžného obchodu nevejde. "Zatím jsou všechny prodejny ziskové hned od otevření. Průběžně síť rozšiřujeme, letos už jsme stihli otevřít jednu novou a plánujeme tři další," říká Zedník. První prodejna se sortimentem Nutrendu se letos otevřela také v zahraničí, v bulharské Sofii.

Nutrend si vlastní výrobky nejen zčásti prodává, ale také kompletně vyvíjí. "Základem úspěchu je, aby všechny naše produkty lidem chutnaly," vysvětluje Zedník. Na vývoji firma spolupracuje s externími poradci a profesionálními sportovci, ročně do něj dá okolo 20 milionů korun. Výrobky pro vytrvalostní sporty testují kromě Jágra a Sáblíkové například cyklisté Jaroslav Kulhavý a Jiří Ježek nebo triatlonista Petr Vabroušek.

Velká část produktů vzniká na zakázku Českého olympijského výboru, se kterým firma spolupracuje. Například na olympijské hry do Atén vyrobila pro české sportovce speciální nápoj do horka, v Číně zase dostávali antioxidanty, které zbavovaly zplodin ze vzduchu. "Pro letošní hry v Rio de Janeiru vyvíjíme proteinovou tyčinku nebo novou příchuť jednoho z nápojů," prozrazuje Zedník.

Zdroj: ihned.cz