Zprávy

O Inter Milan se zajímá saudskoarabský fond

6. ledna 2022

Italský klub Inter Milán je blízko převzetí saudskoarabským investičním fondem Public Investment Fund (PIF). Ten nedávno získal za 405 milionů dolarů anglický Newcastle United a plánuje své aktivity ve fotbalu ještě rozšiřovat. Nová akvizice má být v hodnotě 1 miliardy dolarů. Dohoda mezi klubem a fondem má být oficiálně představena v příštích dnech. 

Od června 2016 klub majoritně vlastnil Suning Holdings Group, ale již delší dobu se hovořilo o změně vlastníka. PIF měl původně zájem o získání 30% podílu v hodnotě 339 milionů dolarů. K rozhodnutí přispívá také složitější finanční situace klubu, kvůli které si klub v květnu půjčil 275 milionů eur. V sezóně 2020/21 Inter zaznamenal ztrátu 245,6 milionů eur, což znamenalo rekord v Serii A. V předchozí sezóně se jednalo o ztrátu 102,4 milionů eur. V současnosti tratí klub 15 milionů dolarů každý měsíc. 

Pokud by k akvizici došlo, stal by se Inter jedním z nejbohatších klubů ve světovém fotbalu. Celková aktiva fondu se odhadují na 500 miliard dolarů. PIF se má údajně také zajímat o klub Olympique de Marseille a jeden z brazilských týmů. 

.