Zprávy

O prodej piva na MS v hokeji bojují tři pivovary

Prodej piva na velkých sportovních akcích je velmi lukrativní záležitostí. Při posledním světovém šampionátu v Česku, který se konal v roce 2004, se jen v O2 areně prodalo 400 tisíc piv. To představuje tržby v řádu milionů korun. Proto je mezi českými pivovary o čepování piva během mistrovství světa velký zájem.

Během hokejového šampionátu v Praze a Ostravě se bude čepovat pivo Staropramen, přestože pivovar není oficiálním sponzorem turnaje. Tím jsou Krušovice, které do hal budou své pivo také dodávat. Oba pivovary připravují dohodu s pořadateli, a fanoušci tak budou mít pivo na výběr. Během šampionátu chce navíc být vidět i Plzeňský Prazdroj.

Tři pivní značky na jedné velké sportovní akci se zdají být poměrně nevídaná věc. Ale všechny tři pivovary mají na hokejové prostředí silné vazby a pravidla Mezinárodní hokejové federace nejsou zdaleka tak přísná jako například u olympiády. Při ní má oficiální sponzor zaručenou absolutní exkluzivitu.

Krušovice, které patří nadnárodnímu koncernu Heineken, budou mít na turnaji coby oficiální sponzor privilegované postavení, tedy exkluzivní reklamu přímo na stadionech a v jejich bezprostředním okolí, pivovar bude jako jediný smět využívat logo šampionátu i jeho název. Exkluzivita se však netýká čepování piva v halách. V O2 areně má tuto exkluzivní výsadu pivovar Staropramen, a to od roku 2004, kdy byla hala postavena.

Podobné je to i v ostravské ČEZ Areně, kde má Staropramen zase výhradní smlouvu pro svou značku Ostravar. O této exkluzivitě prý zástupci Heinekenu věděli předem a jsou s ní smířeni. Nyní firma uvažuje o jiných možnostech, jak své pivo do hal dostat. Pivovar pravděpodobně otevře speciální stánky se sudovým pivem, které budou konkurovat zavedeným výčepním místům Staropramenu. Kromě čepování piva se ale Staropramen nebude smět se šampionátem nijak spojit, například logem nebo názvem. Za to by mu už hrozila pokuta.

Třetí pivovar – Prazdroj, má nejtěžší pozici. Není oficiálním sponzorem Mezinárodní hokejové federace, nemá ani exkluzivní smlouvy v halách, ale řadu let sponzoruje českou reprezentaci, a hokejového šampionátu v Česku se proto nemíní vzdát. "Připravujeme pro fanoušky program v našich hospodách. Naše vazba na hokej bude vidět i v obchodech. Chystáme nejrůznější fanouškovské a reklamní předměty, nabídneme půllitry s hokejovou tematikou a edice plechovek s hokejovými legendami," přibližuje mluvčí Plzeňského Prazdroje Kateřina Krásová. Pivovar bude mít i fanzóny v Praze a v Ostravě, v nichž se budou zápasy vysílat. Mají být hodně podobné těm oficiálním, které bude provozovat Mezinárodní hokejová federace.

Zdroj: ihned.cz