Zprávy

O2 arena měla loni rekordní tržby, zisk i návštěvnost

Největší hala v Česku, pražská O2 arena, zažila loni výjimečný rok s rekordním počtem návštěvníků, tržbami přes půl miliardy korun a ziskem téměř 80 milionů korun. Navštívilo ji přes milion návštěvníků, čemuž výrazně pomohlo i hokejové mistrovství světa. Ze sportovních událostí v letech 2016 a 2017 budou největšími akcemi hlavně tenisový turnaj Laver Cup a mistrovství Evropy žen v basketbale.

Získání exhibičního tenisového turnaje Laver Cup s účastí hvězd, jako jsou Rafael Nadal, Roger Federer, Björn Borg či John McEnroe je pro O2 arenu velkým úspěchem. Jak uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny předseda představenstva společnosti Bestsport Robert Schaf­fer, promotér turnaje si vytipoval šest arén v Evropě, ve finále pak zůstala pražská O2 arena s Berlínem. „Myslím, že nám hodně pomohlo spojení s Českou sportovní, kterou jsme k jednání přizvali. Společně jsme například mohli operovat zkušenostmi z roku 2012, kdy se u nás během jednoho měsíce konalo finále Fed Cupu i Davis Cupu. Bude to obrovské, výjimečné, bereme to jako prestižní věc. Interiér bude upraven trochu do podoby toho, jak lidé znají například londýnskou O2 arenu při Turnaji mistrů,“ prohlásil Schaffer.

Provozovatele O2 areny, společnost Bestsport ze skupiny PPF, ale čekají nákladné investice, protože hala zastarává. „Zlepšení hospodaření po insolvenci v roce 2011 umožnilo, abychom před loňským mistrovstvím světa v hokeji investovali v letech 2013 a 2014 vždy větší část provozního zisku do obnovy technologií a vybavení haly. Zpevnili jsme například konstrukce tribun, vyměnili monitory a obrazovky v aréně z klasických televizí na HD formát. Otevřeli takzvaný Premier Club, luxusní restauraci pro klienty skyboxů. Aktuálně pracujeme na výměně bezpečnostních kamer a celého bezpečnostního systému. Zahájili jsme také nutnou výměnu vzduchotechniky v celé hale, abychom mohli udržovat konstantní teplotu. Nevyhneme se repasování výtahů a nové podlaze na klubovém patře. Čeká nás přemýšlení nad novou televizní kostkou nad plochou arény a technologiemi v poprsníku haly, nové nasvícení,“ řekl Schaffer. Dále prohlásil, že o 02 arenu měl v minulých letech několikrát zájem zahraniční investor. "Nedostali jsme se ale na podmínky, které by dávaly smysl," dodal.

Co se týká možností, jaké akce v hale uspořádat, nabízí O2 areana široký výběr. „Jsme schopni udělat oslavu narozenin pro 150 lidí, komerční akci, večírek pro uzavřenou společnost několika tisíc lidí i akci pro veřejnost pro 17 tisíc osob, což je zhruba kapacita celé haly. Významně roste zájem korporátních klientů. Částky za pronájem haly se pohybují od řádu stovek tisíc korun až po miliony,“ řekl Schaf­fer.

Zdroj: ihned.cz