Zprávy

O2 Arena řeší budoucí roky možná bez hokejové Slavie

Libeňská O2 Arena už pomalu řeší, na co bude lákat návštěvníky v příštích letech. Na začátku března ji čeká evropský halový šampionát v atletice, v květnu potom mistrovství světa v hokeji. Pohled do vzdálenější budoucnosti nicméně už tak dobrý není. Dost možná se totiž blíží hubenější roky, přičemž starosti to nepřidělává jen manažerům arény, ale i podnikatelům z okolí. Kolem arény totiž v posledních letech vyrostla obchodní a administrativní zóna, která z velké části žije právě ze společenského života spojeného s halou.

Ještě loni se hovořilo o tom, že v aréně by mohly mít zázemí dva hokejové kluby. Halu využíval nepravidelně klub KHL Lev Praha, který již však neexistuje a dosud hrající Slavii Praha hrozí sestup do druhé nejvyšší hokejové ligy a pravděpodobně se přestěhuje zpět do svého původního sídla, do Edenu.

Loni se v O2 areně konalo přes sto akcí, z toho zhruba čtvrtina jsou právě hokejové zápasy Slavie. Nejde ovšem pouze o desítky milionů korun nájemného, které klub platí a o něž může aréna přijít. Započítat je potřeba hlavně související spotřebu jídla a pití v útrobách stadionu, vytíženost skyboxů či útraty lidí v sousedním obchodním centru. „Běžné zápasy Slavie nejsou tak cítit, to jde třeba o tisícovku lidí. Ale když přijedou kluby s věrnými fanoušky, jako třeba Kometa Brno, je to na návštěvě centra hodně znát,“ naznačuje Tamir Winterstein, významný pražský developer, jemuž patří sousední obchodní centrum Galerie Harfa.

Již dříve se hovořilo o možném spojení haly s jiným pražským hokejovým klubem - Spartou Praha. Ta má však v Holešovicích dlouhodobou výhodnou smlouvu a zdá se, že se stěhovat nehodlá. Další možností, o níž se v zákulisí hovoří, je nová injekce finančníků z okolí PPF do Slavie. Oficiálně ji ale nikdo potvrdit nechce. Jiná neoficiální verze zní, že vedení arény by rádo začalo jednat o podpoře haly ze strany města. Aréna loni utržila podle téměř půl miliardy korun. PPF do budovy investovala desítky až stovky milionů korun.

Zdroj: idnes.cz