Zprávy

Od příštího roku bude stát plně hradit výuku plavání ve školách

Ministerstvo školství chce od příštího roku plně hradit kurzy plavání pro školáky, aby se plavat naučily opravdu všechny děti. Rodiče nebudou platit ani za dopravu. Ministerstvo školství si od tohoto kroku slibuje, že se do kurzů plavání zapojí všechny školy a pokud možno všechny děti. Ministerstvo s vynaložením peněz na plavání počítá, v roce 2017 by částka uvolněná na financování plavání ve školách měla činit 52 milionů korun.

V současnosti záleží na školách, zda kurzy jako součást tělesné výchovy vypíší, či nikoliv. Pokud to udělají, správně by od rodičů žádné peníze vybírat neměly, protože stát garantuje bezplatné vzdělávání. Jenže školy od ministerstva dostanou finance jen na učitele a organizaci kurzu. Na dopravu ne, proto ji většinou hradí rodiče. Podobně je to třeba s divadlem či učebnicemi, na které se také běžně peníze vybírají, i když by se správně nemělo.

Kromě podpory výuky plavání na školách chce ministryně školství Kateřina Valachová mládež rozhýbat i na hřištích a v tělocvičnách. V dubnu poslanci schválili zákon o podpoře sportu, který se zaměřuje na sportování mládeže. Díky němu se obce, kraj a stát mají lépe sladit v organizaci i financování sportování mládeže. Více peněz má jít například na trenéry či sportovní areály. "Slibujeme si od toho, že se zlepší fyzická zdatnost dětí, a lze to započítat jako jeden z kroků v boji s obezitou dětí," říká ministryně Valachová.

Podle poslední studie, kterou zveřejnili odborníci z Univerzity Palackého v Olomouci, se za posledních 15 let výskyt dětské nadváhy v některých věkových kategoriích více než zdvojnásobil. "Přibližně čtvrtina chlapců a 12 procent dívek ve věku 11 až 15 let trpí nadváhou nebo obezitou," říká jeden z autorů studie Zdeněk Hamřík z Fakulty tělesné kultury. Hlavními dvěma důvody jsou stravovací návyky a nedostatek pohybu. Podle studie se nedostatečně hýbe 80 procent dotázaných. Různým pohybovým aktivitám se nevěnují ani hodinu denně.

Prioritou Valachové je, aby na školách mohly děti sportovat zdarma i po vyučování. V rámci návrhu na změnu financování základních a středních škol ministryně požaduje, aby stát platil učitelům i odpolední hodiny, které stráví vedením kroužků. Děti by je tak měly zdarma. Už nyní mohou sportovat žáci škol zapojených do projektu Hodina tělocviku navíc. Podle ředitelů škol děti tuto možnost využívají.

Zdroj: ihned.cz