Zprávy

Odborníci se shodují, že trh se sportovním zbožím v roce 2016 poroste

Svaz evropských a německých výrobců sportovního zboží poskytl hodnocení loňského roku z pohledu prodejů sportovního zboží. Tržby německých výrobců se zvýšily ze 7,308 mld. eur v roce 2014 na 7,373 miliard eur v roce 2015. Evropské tržby se zvýšily o 2,5% ze 35,82 mld. eur na 36,675 mld. eur, zasloužily se o to hlavně velmi dobré prodeje vybavení pro zimní sporty. Segment sjezdových lyží zaznamenal nárůst o 6%, skialpové lyže dokonce 30% nárůst. Zvýšená poptávka byla také po lyžařské obuvi hlavně ve vyšší cenové hladině. Nárůst zaznamenal také segment půjčoven.

Prodeje zimního zboží stále rostou, podle hodnocení obchodníků se však vyšší prodejnost přesouvá z období říjen až prosinec na dobu leden až duben. Výhled trhu se sportovním zbožím pro letošní rok je podle prezidenta svazu Wernera Haizmanna pozitivní vzhledem k velkým sportovním událostem, růst se čeká především v segmentu týmových sportů.

Haizmann apeluje na otevření se novým trendům. Každý z majitelů smartphonu má velmi blízko k odborné prodejně, může se velmi rychle informovat o nabídce a cenách. Pro takového zákazníka musí být v obchodě připraveny multimediální zážitkové plochy. Obchodníkům se musí také podařit oslovit zákazníky všech věkových skupin všemi možnými komunikačními a distribučními kanály.

Frank Dassler, který je prezidentem Světové federace průmyslu sportovního zboží (WFSGI), vidí rok 2016 také optimisticky. Vedle stabilního růstu tohoto odvětví (podle odhadů zhruba o 3,5%), se očekává vliv velkých sportovních událostí tohoto roku – fotbalového mistrovství Evropy ve Francii a olympijských her v Riu. Významným mezníkem pro sport je podle Dasslera tvrdý boj proti dopingu a korupci. Důležitým momentem má být také vznik tzv. Obchodu 4.0, ve kterém je zákazník centrem pozornosti, nabídka přizpůsobena jeho životní situaci a jeho nákupním zvyklostem.