Zprávy

Odměny pro olympijské medailisty

19. února 2018

Pro velkou většinu z celkových 2 900 účastníků olympiády v Pchjongčchangu z 92 národností nejde při závodech jen o čest a slávu, ale často se jedná i o velkorysé prémie. Za zlatou medaili mohou závodníci dostat třeba celoživotní finanční podporu, luxusní auto nebo osvobození od vojenské povinnosti. Jsou ovšem národy, kde úspěšní olympionici obdrží pouze olympijského maskota.

Olympijský vítěz reprezentující Itálii dostane 150 tisíc eur jako jednorázovou odměnu a k tomu po čyři následující roky ročně 30 000 eur. Za stříbro i bronz dostanou italští reprezentanti méně, ale rovněž v podobě jednorázové odměny a podpory na další čtyři roky. Lotyši si mohou vydělat za zlato 140 tisíc eur, litevci 115 800 eur plus auto. Korejští úspěšní olympionici budou dostávat měsíčně do konce života milion wonů, což je v přepočtu asi 747 eur. Každý je rovněž osvobozen od vojenské povinnosti.

Vítěz reprezentující Bulharsko obdrží 127 tisíc eur. Polští úspěšní olympionici si vydělají nezdaněných 50 000 eur za zlato, každý z medailistů bude dostávat od svého 40. roku života nezdaněnou celoživotní rentu 620 eur měsíčně (průměrný měsíční plat je v Polsku kolem tisíce eur).

Nizozemští sportovci mají odměny vypsané také podle množství získaných medailí. Pokud sportovec vyhraje jednu zlatou, dostane 25 500 eur, za druhou zlatou 16 830 eur, třetí zlatá by mu přinesla „pouhých“ 8415 eur.

Rakouští sportovci obdrží za zlatou medaili kolekci stříbrných mincí v hodnotě 17 tisíc eur, stříbrní olympionici obdrží kolekci v hodnotě 13 tisíc eur, bronzoví v hodnotě 11 tisíc eur. Němečtí olympionici si mohou vydělat za zlato 20 tisíc eur, za stříbro 15 tisíc eur, za bronz 10 tisíc eur. Američané si při letošní olympiádě polepší, neboť se jim odměny zvýšily až o 50% díky tomu, že jim bylo zrušeno zdanění odměn. Za zlato si mohou vydělat 37 500 dolarů.

Švédové za své medailové úspěchy dostanou tradičně jen maskota olympiády. Peníze nevyplácejí ani Norové. Ti však nabízejí za úspěch sportovní stipendium až do výše 12 tisíc eur. To se však krátí tehdy, pokud sportovec vydělá více než 50 tisíc eur za rok, což se týká téměř všech norských hvězd.

Ačkoli ruští sportovci vystupují na hrách pod neutrální vlajkou, dostanou jejích úspěšní zástupci na medailových pozicích odměny od ruské vlády. Za zlato je to téměř 56 300 eur a luxusní auto. 

Čeští sportovci si za zlato odnesou 1,75 milionů korun, za stříbro 875 tisíc a za bronz 525 tisíc korun.