Zprávy

Odměny za olympijské medaile v různých zemích

Hodně různorodé mohou být odměny za olympijské medaile. Zatímco některé země rozdávají svým šampionům závratné částky nebo třeba rovnou kilogramy zlata, v jiných zemích olympionici nedostávají žádné finanční odměny. Například Švédové mají nárok maximálně na plyšového maskota. Doslova zavaleni zlatem jsou olympijští vítězové z Íránu. Tamní ministerstvo sportu slíbilo za zlatou medaili 300 zlatých mincí v hodnotě zhruba 2,4 milionu korun, navíc přidá trofej v podobě kilogramové zlaté boty za zhruba 810 tisíc korun a nové auto stejné hodnoty. Přislíben mají ještě pozemek na stavbu domu.

Zlatem vyvažuje olympijský úspěch také Malajsie, v níž šampion pod pěti kruhy dostane zlatou cihlu v hodnotě asi 14,5 milionu korun. Finančně se olympijský triumf nejvíce vyplatí sportovcům z Ázerbájdžánu, kteří dostanou 510 tisíc dolarů, tedy v přepočtu 12,4 milionu korun.

Štědré prémie mají přislíbené i zlatí reprezentanti Kazachstánu (250 tisíc dolarů), Kyrgyzstánu (200 tisíc dolarů), Lotyši (190 tisíc dolarů), Rusové (180 tisíc dolarů) či Italové (150 tisíc eur, tedy přes 4 miliony korun). Američané se naproti tomu musejí spokojit s 25 tisíci dolary (606 tisíc korun), Francouzi v přepočtu s 1,35 milionu korun a Němci dostanou zhruba 540 tisíc korun.

O hodně skromnější musejí být sportovci Švédska, pro které národní olympijský výbor přichystal olympijské maskoty. Podle toho, jakou medaili získají, dostanou velkého, středního nebo malého plyšáka Viniciuse. Na finanční ocenění mohou zapomenout i Britové. Na rozdíl od předchozí olympiády v Londýně je nečeká ani čestná odměna ve formě zvěčnění na poštovních známkách, na kterých bývá většinou jen portrét královny.

Čeští sportovci dostanou za individuální zlato 1,75 milionu korun, za stříbro 875 tisíc a za bronz 525 tisíc korun.

V Jižní Koreji se ocenění odvíjí od bodového systému. Olympijské zlato zajistí sportovci nejvyšší možné ohodnocení, což znamená doživotní rentu. S pravidelným příjmem mohou počítat i maďarští medailisté, kterým bude prémie vyplácena od 35. roku věku. Její výše se určuje podle průměrné mzdy z doby, kdy sportovec medaili získal. Medailisté z Thajska a Filipín mají předem určenou částku, která jim bude vyplacena v průběhu příštích 20 let.

V norském týmu se na peněžní prémii mohou těšit pouze házenkářky, a to už v případě postupu do semifinále. I případné čtvrté místo jim tak zajistí minimální výdělek ve výši asi 117 tisíc korun, částka ale v případě dalšího úspěchu naroste až na 263 tisíc korun za zlato. Ostatní nedostanou nic.

Zatím neurčená finanční odměna čeká na Řeky, kteří drží tradici odměňování úspěšných olympioniků už od prvních novodobých her v roce 1896.

Zdroj: idnes.cz