Zprávy

Oeko-Tex zveřejnila změny ve svých standardech

10. ledna 2021

Oeko-Tex®, asociace 18 nezávislých výzkumných a testovacích institutu z celého světa, která určuje standardy pro vyšší bezpečnost textilního a kožedělného průmyslu a jejich továrny, přichází s každoroční revizí testovacích kritérií a limity pro certifikaci udržitelných produktů a značek. Změny budou platné k 1. dubnu 2021. Oeko-Tex v současnosti spolupracuje se 16 000 továrnami, značkami a prodejci ve stovce zemí z celého světa. V souvislosti s opatřeními proti koronaviru provádí Oeko-Tex hodnocení továren nyní virtuálně.

Certifikát „Standard 100“ hodnotí integraci recyklovaných materiálů do nové produkce a označení použití těchto materiálů na visačce. Podle Oeko-Tex potřebují recyklované materiály své vlastní standardy, protože je složitější certifikace jejich původních materiálů. „Leather Standard“ bude certifikovat kůži, zda neobsahuje chrom a jiné kovy. Změn dostálo také hodnocení u certifikací „Eco Passport“ a „STeP“.

Certifikace „Made in Green“ je nejsilnějším produktem Oeko-Tex v roce 2020. V loňském roce se zvýšil počet udělených certifikací o 267 % z 1093 na 4010. V tomto roce by společnost ráda zařadily do této značky hodnocení uhlíkové a vodní stopy.