Zprávy

Olympijská kolekce oblečení od Alpine Pro je inspirovaná Emilem Zátopkem

Oblečení pro český olympijský tým v Riu opět připraví společnost Alpine Pro. Tyto kolekce, které připravuje již od roku 2010, tradičně budí velkou pozornost. Ve Vancouveru 2010 vyhrála v hlasování serveru Huffington Post, tehdy zaujal motiv psychedelických kruhů. O dva roky později v Londýně slavila obrovský úspěch kolekce inspirovaná Františkem Kupkou, bodovala i kolekce pro ZOH Soči s motivem lipového listu od Alfonse Muchy.

„Pro rok 2016 se naopak umělci inspirují sportovcem,“ říká předseda ČOV Jiří Kejval. Na dresech českých olympioniků v Riu se objeví Emil Zátopek a dostane se i do loga ČOV, samozřejmě ve značně stylizované podobě. Autorem námětu kolekce pro olympiádu v Riu je v podstatě sám Emil Zátopek. „Všiml jsem si, že když se Emil Zátopek podepisoval fanouškům, někdy k podpisu přikreslil dvě postavičky – sebe a paní Dany s oštěpem v ruce. Postavičky jsou sice minimalistické, ale přesto tak výrazné, že jsem měl hned jasno,“ říká akademický malíř Milan Jaroš, který Zátopkova panáčka zpracoval jako grafický motiv. „Prakticky jsem změnil jedinou věc – výraz v panáčkově tváři. Původně se totiž originální Zátopkův panáček nesmál a my chceme, aby z motivu byla naopak cítit radost,“ doplnil Jaroš. Sám Zátopek kdysi řekl, že mu nebylo dáno se při běhu usmívat.

„Pro Alpine Pro je velkou ctí, že jsme mohli přenést motiv sportovního velikána Emila Zátopka na olympijskou kolekci Rio 2016,“ říká Václav Hrbek, spolumajitel a ředitel realizace Alpine Pro. Motiv olympijské kolekce vychází ze Zátopkova triumfu v Helsinkách v roce 1952, kdy získal tři zlaté medaile. „Věříme, že kolekce přinese našim sportovcům hodně úspěchů na letních olympijských hrách v Riu. Oblečení bude k dispozici v prodeji od května 2016,“ dodává Hrbek.