Zprávy

Olympijský maraton a chodecké soutěže budou pravděpodobně přesunuty

3. listopadu 2019

Mezinárodní olympijský výbor IOC oznámil, že plánuje během tokijské olympiády přesunout disciplínu maraton a chodecké soutěže do Sappora, které se nachází v prefektuře Hokkaido. Ta je nejseverněji položenou a pro sportovce to znamená podstatně chladnější teploty, než budou v Tokiu během léta. Podle organizátorů se v Sapporu, které je vzdálené 800 km, očekává teplota o pět až šest stupňů nižší. O plánovaných změnách byla již informovaná Mezinárodní atletická federace.

Změny v místě konání byly doporučeny pracovní skupinou IOC zabývající se vlivem počasí na sportovce. Další doporučení byla vydána i pro následující sporty a disciplíny:

-       Závody na 5000 m a delší distance se mají konat ve večerním atletickém bloku s dřívějšími starty pro maratonce a chodce

-       Všechna ranní rugbyová utkání jsou přesunuta tak, aby skončila před 12 v noci

-       Závody na horských kolech mají posunutý start na 15 hodinu  

Závěry pracovní skupiny obsahují také doporučení na změny technického vybavení, například více vodních sprch, a to nejen pro sportovce. Problém horka byl diskutován již při předložení kandidatury Tokia v roce 2013. Od té doby je situace stále monitorována, probíhají četná měření a pozorování tak, aby sportovci, ale i doprovod, organizátoři a diváci nebyli horkem tak postiženi.