Zprávy

Olympique Lyon měl díky Lize mistrů rekordní tržby

27. května 2019

Francouzský fotbalový klub Olympique Lyonnais zveřejnil výsledky hospodaření za prvních devět měsíců sezóny 2018/19. Tržby činily rekordních 223,8 milionů eur, což znamená meziroční nárůst o 36,1 milionů eur oproti stejnému období v předchozí sezóně. Podle zástupců klubu se o rekordní výsledky postarala hlavně účast klubu v Lize mistrů. Klub získal mimo jiné 34,9 milionů eur z prodeje vstupenek (růst o 17%) a z prodeje mediálních práv 109,9 milionů eur (nárůst o 112%). Další z rekordních údajů zaznamenaly tržby v hrací dny, což byl konkrétně osmifinálový zápas proti FC Barcelona s tržbami 5 milionů eur.

B2B tržby se zvýšily o 52% na 4,6 milionů eur, a to hlavně díky pronájmu stadionu Groupama Stadium pro velké semináře a konference. Celkový příjem klubového mimofotbalového byznysu činil 5,2 milionů eur, což je pokles oproti předcházející sezóně, kdy se na stadionu konaly zápasy rugbyové reprezentace proti Novému Zélandu.

Příjmy ze sponzoringu a reklamy se zvýšily o 7% na 23,2 milionů eur hlavně díky novým partnerstvím, kam patří pětileté prodloužení smlouvy se sponzorem dresů firmou Adidas. Příjmy z prodeje hráčů činily 38,9 milionů eur, v předchozí sezóně to bylo 65,5 milionů eur. Loňské výsledky ovlivnil hlavně rekordní prodej Alexandra Lacazetteho do Arsenalu za 50 milionů eur.

Pro příštích pět let klub plánuje roční tržby ve výši 400 milionů eur, kam budou ale započítávány i příjmy z nové multiarény s kapacitou 15 tisíc míst. Aréna bude stát nedaleko Groupama Stadium a budou se na ní konat různé sportovní i kulturní akce. Klub využívá také další investiční možnosti, nedávno koupil minoritní podíl v místním basketbalovém klubu Asvel Basket. Pokud Lyon dosáhne předpovídaných tržeb, zařadí se do skupiny 20 nejbohatších klubů evropské fotbalové scény.