Zprávy

Ondřej Bank se po ukončení kariéry chce věnovat budování své značky Vagus

Ondřej Bank ukončil před několika týdny aktivní lyžařskou kariéru, během které nasbíral řadu cenných umístění, ale bohužel ho provázela i častá zranění a nemoci. Jak sám tvrdí, nyní přišel čas na byznys. "Teď se budu naplno věnovat značce Vagus," řekl Bank Hospodářským novinám. Jde o značku lyžařského vybavení a oblečení, která byla dosud Bankovým koníčkem.

Bank začal před osmi lety s vlastními brýlemi, přilbami a postupně přidával oblečení i další doplňky. "Když jsem si v roce 2008 zlomil nohu v Kitzbühelu, měl jsem čas a navštívil jsem veletrh ISPO v Mnichově. Poznal jsem tam pár lidí z oboru, s nimiž jsem si udělal brýle pro sebe. Asi deset kusů. Ty se líbily a kamarádi mě přesvědčili, ať jich udělám víc a zkusím je prodávat," popisuje Bank počátky svého - jak sám říká - útěku od stereotypního života sportovce.

Připadalo mu, že móda kolem alpského lyžování je nudná a nenápaditá. "Měl jsem kamarády z freestylu nebo snowboardisty. Jejich oblečení je zajímavější, ale mnohdy málo kvalitní. Tak jsem si řekl, že se to pokusím spojit," dodává Bank. Zavedené značky zejména brýlí a přileb jako Uvex, Carrera a další podle něj neměly zapotřebí cokoliv inovovat. V lyžařském světě působí už desítky let, dělají stejné věci a do změn je nikdo netlačí. Díru na trhu tedy Bank našel.

Když začal do oboru víc pronikat, zjistil, že u jeho domovského Šumperku funguje firma, která vyrábí přilby pro velké zahraniční značky. Spojil se s ní a vyrobil první helmy, na nichž dnes převážná většina obratu Vagusu stojí. Speciální kevlarové kousky prodává Vagus, o který se kromě Banka starají další dva kolegové na plný úvazek, za 7000 korun. Počty prodaných helem jdou ročně do stovek, u brýlí, které se prodávají za cenu kolem 1500 korun, jdou do tisíců. Přesná obchodní čísla Bank sdělit nechce, tvrdí, že je vlastně nezná, doteď neměl příliš času se o ně zajímat. "Před olympiádou v Soči v roce 2014 mi to zachránilo přípravu na sezonu, protože jsem potřeboval peníze. Najít silného sponzora se mi tehdy nedařilo," vysvětluje Bank. Poslední tři roky je Vagus v zisku a může si dovolit investovat.

"Dosud jsem byl víc tváří značky než ten, kdo byznys řídil. Teď už to celé pojmu profesionálněji," tvrdí Bank. S rodinou tráví čas v podhůří Jeseníků, poslední týdny ale stále častěji míří do Prahy na různá jednání a schůzky. V nedávné době se stal patronem řady lyžařských akcí. Je tváří krkonošského lyžařského areálu Herlíkovice.

Tváří Vagusu je už nějaký čas snowboardcrossařka Eva Samková, Bank by rád oslovil i další sportovce. Dalším krokem v rozvoji značky by mělo být rozšíření prodejních míst. Zatím je dominantní vlastní e-shop. Dosavadních šest partnerských prodejen by se mělo do budoucna rozrůst na desítky. "Ale musí to být takové místo, kde budou rádi, že tam jsme. V minulosti jsme už poznali, jak funguje obchod velkých sportovních řetězců, a u toho být nechceme. Naše výrobky kupují lidé, kteří je cíleně hledají, takže se snad řetězcům vyhneme," dodává Bank.

Zdroj: byznys.ihned.cz