Zprávy

Outdoorový trh v Polsku je na vzestupu

15. srpna 2019

Polsko je se svou rozmanitou krajinou rájem pro příznivce outdooru. Podle průzkumů však těmto aktivitám holduje jen část obyvatelstva této země, jen třetina pravidelně sportuje. Více než polovina nedělá sport žádný. O změnu se nyní snaží velké značky a Polská outdoorová skupina. Podle jejích představitelů se Polsko nyní nachází v období změn, kdy roste životní úroveň, lidé jsou aktivnější a chtějí žít zdravěji. Znatelná je již stoupající oblíbenost běhání a cyklistiky. Roste také zájem o specializované aktivity, jako je lezení na lezeckých stěnách, triatlon a horský běh.

Polská outdoorová skupina, která sdružuje 26 velkých firem, je jedním z motivátorů. Vyvíjí nové koncepty a strategie pro to, aby se téma outdooru v Polsku stalo jedním z hlavních. Růst obratu na outdoorovém trhu je letos o 11 %, což jsou lepší výsledky než celý evropský trh. Zástupci skupiny vidí souvislost růstu outdoorového segmentu s růstem celého hospodářství a podpoře rodin s dětmi. Rozvoji celého průmyslu může pomoct také výroba zajímavých a pokrokových produktů s příběhem, pak je podle zástupců outdoorové skupiny relativně jednoduché lidi ke koupi přesvědčit.

Novinky z outdoorové oblasti představily polské značky na nedávném veletrhu Outdoor v Mnichově. Prezentovali se zde například výrobce stanů Fjord Nansen, výrobce závěsných sítí Lesovik, výrobce ponožek z vlny merino a alpaka Comodo a nebo výrobce spacáků Pajak, který dokonce obdržel za svůj spacák 4Two hlavní cenu.