Zprávy

Outdoorový trh v Polsku

3. listopadu 2017

Podle studie Evropské outdoorové skupiny EOG dosahuje polský outdoorový trh každoročních tržeb ve výši 180 milionů eur, což je srovnatelné s obratem v České republice nebo Dánsku a odpovídá 2% celkových tržeb na evropském outdoorovém trhu. Počtem 38 milionů obyvatel má ovšem Polsko potenciál a šanci hrát v budoucnosti na outdoorovém trhu významnější roli.

V posledních dvou, třech letech se ovšem objevuje nerovnoměrný vývoj mezi velkými a malými prodejci. Ti velcí stále rostou, zatímco menší prodejci ztrácí a bojují o přežití. K velkým a úspěšným prodejcům na polském outdoorovém trhu patří Iguana Group (vzniklá z Martes Sportu) a OTCF. U těchto prodejců tvoří outdoorové zboží pouze malou část obratu. Iguana provozuje 200 multisportovních obchodů, kde nabízí zavedené i vlastní značky (Martes, Hi-Tec, Elbrus, Iguana, Brugi). Cílem řetězce je provozování asi 300 obchodů a expanze na německý trh.

OTCF, kterému patří v Polsku nejznámější značka 4F, provozuje 200 obchodů jen pod touto značkou. Značka 4F je přítomna na 27 evropských trzích a koupit se dá v téměř 300 multibrandových obchodech. OTCF patří rovněž značka Outhorn, dříve více outdoorová, po rebrandingu spíše sportovního charakteru. Nabídka OTCF je doplněna konceptem víceznačkových prodejen 4Faces, které nabízejí prémiové výrobky.

Iguana i pobočky 4F nabízejí spíše produkty nižší a střední cenové úrovně a jejich úspěšný prodej dokazuje, že u polského zákazníka stále hraje velkou roli atraktivní cena.

Důležitou pozici na polském outdoorovém trhu má i řetězec Decathlon, který v současnosti provozuje 50 prodejen. Ohrožuje sice hlavně obchody v menších městech, ale nepotvrdily se obavy, že bude dominovat celému outdoorovému trhu. Spíše přivádí nové zákazníky do specializovaných outdoorových prodejen. Dalšími řetězci, které hrají důležitou roli na polském trhu, jsou Go Sport (31 prodejen) a Intersport (30 obchodů).

Velmi málo (20 prodejen) se na polském outdoorovém trhu vyskytují specializované oudoorové prodejny. Jsou to 8a.pl, Skalnik a Polar Sport, které se nacházejí hlavně ve větších polských městech. Prodejny využívají ve značné míře on-line prodeje. Roli hrají i monobrandové obchody – např. Regatta (12 poboček), The North Face (11), Mammut (10), Jack Wolfskin (6) a Salewa (4).

Nejvíce prodávanými značkami na outdoorovém trhu jsou The North Face, Salewa, Dynafit, Marmot, Salomon, Deuter, Jack Wolfskin, Columbia a Mammut. Mezi výrobci obuvi dominují La Sportiva, Meindl, Aku, Hanwag, Scarpa a Zamberlan. Mezi značkami horolezeckého vybavení se nejvíce prodávají výrobky Black Diamond, Petzl a Climbing Technology. Úspěšné jsou v tomto segmentu i české značky, a to Rock Empire, Singing Rock nebo nejoblíbenější na polském trhu - Ocun.  Zvláštní roli má na polském trhu značka Arc' teryx, která platila ještě nedávno kvůli svým vysokým cenám za téměř neprodejnou, dnes má velmi privilegované postavení, které svědčí o stoupajícím zájmu polských zákazníků o prémiové zboží.

Polsko nemá samo o sobě žádné velké vlastní výrobce outdoorového zboží. Spíše jsou to specializované menší podniky zaměřující se na výrobu oblečení – Milo a Montano. Další kategorií jsou  výrobci péřového oblečení a spacáků, zde patří k významným firmám značky Pajak, Yeti, Cumulus, Malachowski a Roberts.