Zprávy

Paříž 2024 chce být udržitelnější

21. října 2023

Paříž 2024 usiluje o 50% snížení emisí oproti olympiádám v letech 2012 a 2016. Příští letní akce chce být první olympiádou, která bude plně v souladu s Pařížskou dohodou, kterou podepsalo 196 zemí a která je závazkem udržet nárůst globální teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia nad úrovní před průmyslovou érou.

Organizátoři také chtějí, aby se akce stala "novým modelem" pro pořádání olympijských her, protože pokud podle prezidenta organizačního výboru Tonyho Estangueta nedojde ke změnám, budoucí hry budou ohroženy. Estanguet věří, že způsob, jakým se výstavní akce Mezinárodního olympijského výboru připravuje, se musí změnit, jinak bude ohrožena budoucnost akce, protože tlak na udržitelnější sport v širším měřítku roste. 

Organizátoři her v Paříži 2024 budou ve velké míře využívat již postavená sportoviště, nově se stavělo centrum pro plavecké sporty a olympijská vesnička. Aby se snížily emise oxidu uhličitého, bude ve vesnici pro konstrukci budovy použito dřevo z udržitelných zdrojů namísto oceli, centrum plaveckých sportů má konkávní střechu, čímž se zmenší plocha prostoru, který je třeba vytápět.