Zprávy

Paříž 2024 zvažuje úspory po koronavirové krizi

29. května 2020

Prezident organizačního výboru olympiády v Paříži 2024 Tony Estanguet představil plán na snížení nákladů v souvislosti s pandemií koronaviru a jejím finančním dopadem. Organizátoři určili tři oblasti, kde se dají ušetřit „miliony eur“ – cestování, ubytování a lidské zdroje. Podle Estangueta přinesla koronavirová krize možnost pro organizační výbor přezkoumat procesy netýkající se sportovních výkonů.

Jednou z možností je například větší využití pařížského metra, které má podle Estangueta jeden z nejlepších systémů na světě. Proto není zcela nezbytné zřizovat paralelní shuttle servis autobusy pro různá centra nebo národní federace. Dalším krokem je přezkoumání již existujících schopností národních a mezinárodních federací a také využití možností organizátorů jiných akcí, například z Tour de France. Změna nastane také u počtu lůžek v olympijské vesnici, který se sníží ze 17 na 15 tisíc. I tento krok přinese úsporu několika milionů eur.

Vyjádření k úsporám se objevila na základě prohlášení Guy Druta, člena Mezinárodního olympijského výboru a bývalého francouzského ministra sportu, který řekl, že plány na olympiádu jsou v současné koronavirové době zastaralé a model her by měl být značně přeměněn. Estanguetovi je jasné, že určité věci se musí změnit, ale hlavní myšlenka a DNA olympiády musí podle něj zůstat stejná.