Zprávy

Pétanque se chce stát olympijským sportem

Na letní olympiádě 2024 by se mohl objevit další nový sport: pétanque, případně jiná podobná koulová hra. Kampaň za jeho zařazení vyhlásila Světová federace koulových her. „Po celém světě máme miliony fanoušků,“ řekl její předseda Claude Azéma. Na světě je zhruba milion registrovaných hráčů. Česká asociace pétanque klubů má kolem 900 licencovaných hráčů a sdružuje 52 klubů.

Naopak skateboardisté, kteří mají reálnou šanci, že se jejich sport do programu her od roku 2020 zařadí, však ve snaze začlenit jejich sport mezi olympijské disciplíny jednotní nejsou. Vznikla už dokonce petice proti tomu, aby skateboard vůbec na olympiádě byl.

Zatím ji podepsalo přes pět tisíc lidí. Mimo jiné se v ní píše: „Skateboarding není ‚sport‘ a nechceme, aby byl využívaný a proměňovaný tak, aby zapadl do olympijského programu. Máme pocit, že zapojení do olympiády by navždy změnilo tvář skateboardingu a jeho svobodu. Domníváme se, že by to žádným způsobem nepodpořilo skateboardisty ani skateparky. Nepřejeme si být součástí něčeho takového a nebudeme podporovat olympiádu, pokud bude skateboarding zařazen mezi olympijské sporty.“ Tato slova míří k rukám Thomase Bacha, šéfa Mezinárodního olympijského výboru. Cílem petice je nasbírat deset tisíc podpisů, což se nyní nezdá jako nereálný cíl.

Text petice pochopitelně nepředstavuje názor všech skateboardistů. Je však očekávaným projevem odporu jisté části komunity, pro kterou posun na olympiádu znamená krok proti principům skateboardingu. Maxim Habanec, nejlepší Čech v daném odvětví, prohlásil: „Skateboarding je specifický sport. Provozuje se skoro na ulici. A posunout ho na olympiádu je obrovský krok. Já to beru spíš pozitivně. Ale dokážu si představit, že dost lidí ze scény to chtít nebude. Že to v jejich očích překročí limit freestylového sportu.“

Obavy části komunity pocítil i Gary Ream, prezident Mezinárodní skateboardingové federace.

„Náš sport není jen o soutěžení, je to i životní styl. Ale věřím, že se nám povede najít rovnováhu,“ řekl. „Neuspokojíme každého. Ale přiblížíme se tomu.“ O přidání nových disciplín do programu se bude rozhodovat příští rok v létě v Riu.

Zdroj: lidovky.cz