Zprávy

PGA Tour představila spolupráci se Strategic Sports Group

2. dubna 2024

PGA Tour představila partnerství se Strategic Sports Group (SSG), konsorciem investorů a majitelů sportovních franšíz, které do Tour vloží 3 miliardy dolarů. Na základě této dohody vznikne PGA Tour Enterprises, komerční podnik pod kontrolou PGA Tour. Hráči budou mít v nové společnosti majetkový podíl, což je historicky poprvé.

Díky investici SSG budou mít hráči Tour nárok na 900 milionů dolarů v akciích, přičemž hráči s vyšším postavením získají větší podíl. PGA Tour mezitím pokračuje v jednáních se saúdskoarabským veřejným investičním fondem, který stojí za Liv Golf.

Investice SSG pomůže řešit rostoucí náklady, které PGA Tour vznikly a které očekává v příštích letech v důsledku výrazného zvýšení odměn u Liv Golf. To vedlo k tomu, že PGA Tour musí zvyšovat prize money, aby si udržela své hvězdné hráče. Podle dohody bude investice SSG pokrývat všechny prize money turnajů Tour po dobu následujících pěti let. Bylo to nezbytné, protože navýšení prize money vedlo k tomu, že několik stávajících sponzorů kvůli zvýšeným nákladům ukončilo spolupráci. Dohoda rovněž umožňuje společnosti SSG působit v představenstvu Tour, čímž tato investiční skupina získává možnost podílet se na budoucím směřování Tour, včetně potenciálních saúdských investic.

SSG, v jehož čele stojí Fenway Sports Group a v němž působí několik zavedených majitelů profesionálních sportovních podniků, teoreticky pomáhá rozptýlit obavy federální vlády ohledně možných antimonopolních problémů spojených s dohodou mezi Tour a FIF. Investice SSG pravděpodobně sníží závislost Tour na PIF a jejích miliardách. Díky tomuto novému partnerství bude PGA Tour, která byla od svého založení neziskovou organizací, přispívat 1,3 % k italskému HDP.