Zprávy

Plán udržitelnosti firmy Adidas

13. března 2021

Výrobce sportovního zboží Adidas si klade ambiciózní cíle v oblasti ochrany životního prostředí a klimatické neutrality. Od roku 2024 plánuje firma používání pouze recyklovaných plastů, do roku 2050 má být celá produkce klimaticky neutrální.

Adidas nedávno představil tzv. Three-Loop-Strategy, na které se má podílet také dlouholetý partner Parley a samotní zákazníci se svým životním stylem. Téma udržitelnosti rezonuje mezi firmami, vládami a stává se tématem také pro širokou veřejnost. Generální ředitelka Adidas Outdoor Carla Murphyová říká, že lidé chápou, že jejich chování má efekt na změny v životním prostředí a že Adidas musí být součástí řešení a ne problému.

Prvním krokem v nastavené strategii je Recycled Loop, tedy odbourání plastů do roku 2024 a používání pouze recyklovaných. Druhým okruhem je Circular Loop – znovupoužití již nepotřebných výrobků a třetím – Regenerative Loop – vznik výrobků z přírodních materiálů jako jsou buňky nebo proteiny, které po skončení své životnosti mohou být vráceny do přírody. V rámci třetího okruhu se usilovně bádá, u druhého okruhu již byl vyvinut prototyp zimní bundy.

Dosažení nové úrovně udržitelnosti mohou Adidasu pomoct také různé formy spolupráce. Příkladem je partnerství s organizací Parley for the Oceans, které trvá od roku 2015, od loňského roku se jedná o spolupráci s firmou Primaloft.

Projekt Adidas X Parley je hlavní součástí prvního okruhu Recycled Loop. Spolupráce začala obuví z plastů nalezených v oceánu, v současnosti už je tento materiál nejen v obuvi. Oba subjekty pracovaly také na novém materiálu Primeblue, vysoce výkonném recyklovaném materiálu, jehož součástí je odpad z moří. Stále však u všech výrobků platí, že udržitelnost nemá být na úkor výkonu, aby tak nebyla ohrožena pověst celé značky. A stejně to platí i ohledně vzhledu.