Zprávy

Plány na rozšíření Wimbledonu

23. listopadu 2023

Rada městské části Merton po dlouhém jednání plánovacího výboru schválila odvážné plány na rozšíření Wimbledonu. Rada již dříve zveřejnila 524stránkový dokument, v němž dospěla k závěru, že by mělo být vydáno stavební povolení s podmínkami, protože podstatný veřejný přínos návrhu převažuje nad újmou na významu památek.

All England Lawn Tennis Club (AELTC) získal v roce 2018 pronájem sousedního golfového klubu Wimbledon Park za údajných 65 milionů britských liber. Na celém pozemku - jehož součástí je také jezero Wimbledon Park Lake a část ulice Church Road - se AELTC snažil získat zelenou pro výstavbu 38 nových kurtů, včetně třetího výstavního kurtu s kapacitou 8 000 míst a zatahovací střechou, jakož i severních a jižních hráčských center a zároveň veřejně přístupného parku.

Podle návrhů, které byly původně předloženy v roce 2021, se areál téměř ztrojnásobí a umožní Wimbledonu pořádat kvalifikační turnaje v areálu SW19, nikoliv v jeho současném domově v několik kilometrů vzdáleném Roehamptonu. Dokončení se předpokládá v roce 2030, kdy by se kapacita šampionátu měla zvýšit ze 42 000 na 50 000 návštěvníků. Ambiciózní projekt se však nelíbí některým místním obyvatelům. Očekává se, že v rámci rozšíření bude odstraněno přibližně 2 000 stromů na 75 akrech metropolitní volné půdy, která má být chráněna jako oblast krajinného, rekreačního, přírodního nebo vědeckého zájmu.

Pod peticí "Zachraňte Wimbledonský park" bylo podepsáno více než 13 000 lidí a před zasedáním Výboru pro rozvoj a plánování v Merton Civic Centre se konaly protesty opozičních skupin. Doporučení k udělení stavebního povolení bylo nakonec schváleno šesti hlasy proti čtyřem. Návrhy nyní postoupí do další fáze plánovacího procesu, přičemž londýnský starosta Sadiq Khan musí rozhodnutí formálně přijmout nebo zamítnout vzhledem k tomu, že výstavba probíhá na volné půdě metropolitní oblasti. Vzhledem k tomu, že nejsevernější část Wimbledonského parku se nachází na území městské části Wandsworth, musí projekt schválit také její plánovací výbor. Existuje také možnost soudního přezkumu jako potenciální překážky pro pokračování výstavby.