Zprávy

Počet lyžařů vzrostl v loňské sezóně o 4%

11. června 2018

Desáté vydání Zprávy o mezinárodním turismu na sněhu a na horách přineslo několik zajímavých zjištění. Studii provádí švýcarská firma Vanat Consultants, která sleduje lyžaře a snowboardisty po celém světě. Běžně je zpráva vydávána v angličtině a čínštině, letos, v rámci jubilejního desátého vydání, byla zpráva přeložena i do francouzštiny.

Hlavní informace vázané k sezóně 2016/17 v lyžařských střediscích po celém světě: Poprvé po třech letech letos vzrostl počet návštěv lyžařských středisek, a to o 4%. Západní trhy začínají zavádět nový model slev a nabízejí zlevněné multirezortní sezónní skipasy. Tento fenomén se objevil v minulých letech v Severní Americe a rozšiřuje se i na další trhy. Počet spojených multistředisek roste hlavně v Alpách. V Severní Americe se potýkají s růstem cen, což má negativní vliv na počet lyžařů. V Číně se pokračuje v rozvoji oblasti zimních sportů, v roce 2017 tam vzniklo 57 nových rezortů.

Již 67 zemí světa nabízí vybavené lyžařské areály se sněhem. Pokud by se do tohoto údaje počítala i indoorová zařízení, nebo oblasti pro vysokohorskou turistiku popř. jiné typy vybavení, jako jsou např. umělé (tzv. suché) sjezdovky, pohybovalo by se toto číslo kolem 100. Celkem se na světě nachází přes dva tisíce lyžařských středisek. Podle této zprávy se nachází na území České republiky 200 lyžařských středisek s téměř 800 lanovkami a vleky.