Zprávy

Podíl v klubu Atlético Madrid koupil čínský miliardář

O zadlužené španělské fotbalové kluby se v poslední době stále častěji zajímají asijští investoři. Tento trend potvrzuje i obchod mezi stávajícím většinovým vlastníkem klubu Atlético Madrid Miguelem Ángelem Gilem Marínem a čínským miliardářem Wangem Ťien-linem. V klubu, který je mistrem španělské ligy z poslední sezony a pravidelným účastníkem evropských pohárů posledních let, získal Ťien-lin dvacet procent akcií. Zaplatil za ně údajně 40 milionů eur, což má klubu mimo jiné ulevit od vysokého zadlužení.

V plánech nového spolumajitele, který by se měl zároveň brzy stát nejvyšším šéfem klubu, a mít tak vliv na všechna zásadní rozhodnutí v něm, je výstavba nového stadionu s kapacitou 70 tisíc lidí a nového tréninkového centra.

Dalším záměrem nového investora je popularizace klubu právě v Asii. "Jsme domluveni na cestě týmu po Asii v rámci letní přípravy. Může to také klubu přivést nové sponzory," uvedl Ťien-lin. "Součástí dohod je i otevření fotbalové školy Atlétika v Číně, a naopak stáže čínských hráčů a trenérů v Madridu," dodal.

Před pěti lety vstoupila do ztrátového klubu Malaga jako jeho nový spolumajitel katarská královská rodina, ta sponzoruje také Barcelonu. Podobně dubajské aerolinky Fly Emirates financují Real Madrid, a loni singapurský boháč Peter Lim ovládl Valencii.

Nový spolumajitel klubu Atlético Madrid Wang Ťien-lin má podle magazínu Forbes majetek přesahující 13 miliard dolarů a je nejbohatším v Číně a 42. nejbohatším člověkem světa. Podniká převážně v realitách, nedávno koupil například zámořskou síť multikin AMC, ale také například britského výrobce luxusních jachet Sunseeker.

Zdroj: ihned.cz