Zprávy

Podle EOG rostou prodeje outdoorového sortimentu

I přes nepříznivé povětrnostní podmínky a složité podmínky na trhu outdoorový segment i nadále roste. Ukazují to údaje za rok 2015 a prognózy pro stávající rok, které zveřejnila Evropská outdoorová skupina EOG. 85% z dotazovaných 50 firem připojených k EOG potvrdilo růst tržeb o 2,5% a více. Zákazníci jsou podle nich otevřeni inovativním produktům a jsou ochotni více utrácet. Důležitým prvkem při vyšších tržbách se stal outfit tzv. lumbersexuála, tedy pánská móda typu dřevorubce.

Pro sezónu 2015/16 očekává 64% firem růst tržeb, a to i přes nepříznivý vývoj měnových kurzů. Pro rok 2016 odhaduje dokonce 75% firem nárůst obratu v porovnání s rokem 2015.

Růst outdoorového byznysu potvrdily i údaje z letošního veletrhu ISPO, kde vystavovalo 50 nových firem. Outdoorovému segmentu přibyla také další místa v halách. EOG se snaží o propojení s dalšími obory. Do svých řad láká nově kromě výrobců i obchodníky a dodavatele, zvyšuje se tak její vliv například v jednáních s Evropskou komisí.

Na posledním zasedání EOG začala vznikat Charta udržitelnosti a jednání se zaměřovala rovněž na získávání nových zákazníků v mladší generaci. Příkladem je projekt #itsgreatoutthere, který dětem od 10 do 15 definuje, co si mají představit pod outdoorem a jehož cílem je dostat děti k venkovním aktivitám. Celkem se má v roce 2016 uskutečnit přes 400 akcí, které přivedou děti do přírody.