Zprávy

Pojmenování stadionu Spurs má hodnotu 17,5 milionů liber ročně

21. listopadu 2019

Hodnota názvu nového stadionu klubu Tottenham Hotspur činí podle konzultační firmy Duff & Phelps 17,5 milionu liber ročně. Nový fotbalový stánek byl postaven za 1 miliardu liber a otevřel své brány na konci minulé fotbalové sezóny. Kromě fotbalových zápasů se na něm budou konat i zápasy americké NFL.

Klub v současnosti hledá partnera, který by stadionu propůjčil své jméno, ale ví, že se jedná o dlouhý proces. Ten přirovnává k situaci, „kdy hledáte jméno pro své dítě. Stadion bude stát na tomto místě 100 let, takže se přeci chcete cítit pyšně každý den, když vkročíte do jeho bran.“ Pro klub je pojmenování klubu a spojení s jedním partnerem demonstrací ambicí a statusu.

Původně chtěli prodat název stadionu zájemcům za 200 milionů liber na dobu deseti let. Konzultační firma Duff & Phelps však došla po zhodnocení všech dostupných informací o sponzorech, technických partnerech, fanoušcích na sociálních sítích, televizních právech, ale také výsledcích týmu k částce nižší. Podle podobné studie by například název stadionu Old Trafford, kde hraje Manchester United, přišel partnera na 26,75 miliónů liber ročně. Pouze třetina klubů Premier League drží však práva na pojmenování stadionů.

Fotbalové kluby Barcelona a Real Madrid získávají každým rokem za názvy partnerů u stadionů 32 milionů liber.