Zprávy

Pořadatelé tokijských olympijských her řeší problém s logem

V červenci zveřejnili pořadatelé olympijských her v Tokiu 2020 oficiální logo akce a hned byli nařčeni z plagiátorství. Nové informace verzi možné umělecké loupeže, kterou má mít na svědomí designér Kenžiro Sanó, podpořily. Japonští organizátoři tak raději vyhlásili novou soutěž o podobu symbolu olympijského svátku.

Už před tím belgický designér Olivier Debie na sociálních sítích upozornil na podobnost s jeho vlastním dílem pro divadlo v Lutychu a obrátil se kvůli tomu na soud. Japonský olympijský výbor se tehdy za Sanóa postavil, ten nyní podle televizní stanice NHK jeho členům potvrdil, že některé podklady při výběru designu získal bez předchozí autorizace z internetu. „Myslím, že je zapotřebí důkladné vysvětlení od pana Sanóa,“ řekl televizi tokijský guvernér Joiči Masuzoe. V minulých dnech se také objevila další podezření, že i jiné práce ze Saónovy dílny jsou plagiáty.

Šéf japonských organizátorů Toširo Muto nicméně nepotvrdil, že by logo bylo plagiátem. Jeho zrušení ale označil za nejvhodnější řešení vzhledem k množství pochybností, které se kolem jeho podoby objevily. „Došli jsme k závěru, že toto logo nemá podporu veřejnosti, a budeme hledat nový emblém,“ řekl Muto na tiskové konferenci.

Zdroj: idnes.cz