Zprávy

Porýní a Porúří usilují o olympijskou kandidaturu pro rok 2032

12. května 2018

Zástupci politiků a sportovních manažerů nedávno zveřejnili představy organizace olympijských her v německých regionech Porýní a Porúří ve spolkové zemi Severní Porýní-Westfálsko. 14 okresů z této oblasti by se chtělo ucházet o olympiádu v roce 2032. Představitelé iniciativy Rhein Ruhr City 2032 zdůrazňují, že 80% sportovních zařízení je již k dispozici,  hry musí být udržitelné a že Německo má jedinečnou šanci představit svou zemi jako přátelskou a světu otevřenou sportovní krajinu. Olympijská kandidatura by zároveň mohla urychlit infrastrukturní změny v celém regionu a byla by šancí na spolupráci v celém regionu.

Olympiáda by se konala v těchto městech: Aachen (Záchy), Bochum, Bonn, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Gelsenkirchen, Kolín, Krefeld, Leverkusen, Mönchengladbach, Oberhausen a Recklinghausen. Například plavecké soutěže by se mohly konat ve Veltins aréně v Gelsenkirchenu, na výstavišti v Essenu by se konaly vzpěračské soutěže a závody v karate. Duisburg by hostil veslařské a kanoistické soutěže. Celkem by region Rhein Ruhr nabídl 24 velkých sportovních zařízení, pět stadionů s kapacitou vyšší než 45 tisíc návštěvníků, 115 tisíc hotelových lůžek a celkovou kapacitu sportovních areálů pro 640 tisíc lidí.

Zástupci iniciativy však zdůraznili, že pro kandidaturu je předpokladem souhlas obyvatel. Na nesouhlasu obyvatel přitom v poslední době ztroskotaly šance kandidatury Hamburku a Mnichova.

O kandidátech pro olympiádu v roce 2032 se rozhodne v roce 2025. O možné kandidatuře německého regionu se musí rozhodnout do roku 2021. Poslední olympijské hry se na německém území konaly v roce 1972 v Mnichově.