Zprávy

Představujeme sporty: Aerobic

1. května 2022

Od chvíle, kdy se v České republice aerobik poprvé objevil, uteklo téměř 40 let. Přesto stále patří, zvláště mezi ženami, mezi nejoblíbenější druh cvičení. Za zakladatele aerobiku je považován americký lékař Kenneth Cooper, který se v 80. letech zabýval vlivem sportu na lidský organismus. Rytmickému cvičení při hudbě pak dodala na atraktivitě slavná americká tanečnice Jackie Sorensonová, která jej obohatila o taneční prvky. Není divu, že se nové zábavné cvičení rychle rozšířilo ze Spojených států dále do světa. 

„Dobře si vzpomínám na druhou polovinu 80. let, kdy se u nás aerobik poprvé objevil. Bylo to jako zjevení. Do té doby byla totiž asi nejakčnějším cvičením tzv. jazzgymnastika. Jenže aerobik ji posunul mnohem dál – temperamentní cvičení na rytmickou hudbu nabité energií. Navíc, jako kdyby aerobik symbolizoval přicházející novou dobu – svobodnější a plnou optimismu,“ vzpomíná Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz. A na otázku, čím to je, že se u nás aerobik dodnes těší neutuchající oblibě, i když už existuje tolik jiných druhů cvičení, odpovídá: „Aerobik je jedinečný v mnoha ohledech. Především se jedná o cvičení ve středně vysoké intenzitě, takže se mu může věnovat po dlouhou dobu téměř každý zdravý člověk (při vynechání všech poskoků ho můžou cvičit dokonce i těhotné ženy a lidé s vyšší nadváhou). Zdravotní benefity jsou známé – pravidelné aerobní cvičení posiluje pohybový i kardiovaskulární systém a zvyšuje kapacitu plic. Ale aerobik má ještě spoustu dalších výhod – například při pravidelném cvičení přirozeně formuje postavu, což ocení mnoho žen i mužů. A především – taneční cvičení v kombinaci s hudbou působí velmi pozitivně na naši psychiku, přináší uvolnění, pohodu a dobrou náladu,“ říká Jana Havrdová, prezidentka FISAF.cz.

Aerobní cvičení při hudbě se v nejrůznějších podobách cvičí ve fitness centrech napříč celou Českou republikou a pro mnoho žen i mužů představuje ideální způsob aktivního trávení volného času a posilování vlastní kondice. Skvělou pověst ovšem mají od devadesátých let i čeští profesionální závodníci ve sportovním aerobiku, kteří patří ke světovým špičkám. K ikonám českého aerobiku, jakými byla Olga Šípková, Jana Havrdová nebo Denisa Barešová, přibyla v posledních letech například mladičká závodnice Adéla Citová.

Velké zásluhy na vzniku široké členské základny, špičkové úrovni trenérů i skvělé pověsti našich závodníků ve světě má Český svaz aerobiku a fitness FISAF.cz, který už téměř 30 let vytváří stabilní zázemí a všestranně kluby podporuje. Jednou z jeho hlavních činností je Škola fitness profesionálů FISAF.cz, která je předním českým poskytovatelem národně i mezinárodně uznávaného vzdělávání ve fitness a nabízí širokou škálu kvalitních rekvalifikačních vzdělávacích kurzů jak pro různé styly cvičení pro širokou veřejnost, tak i pro trenéry výkonnostního sportovního aerobiku. Český svaz aerobiku a fitness FISAF.cz patří mezi nejaktivnější sportovní svazy v ČR. Sdružuje na 88 sportovních klubů, přes 2 700 registrovaných závodníků a každoročně pořádá cca 40 sportovních soutěží. Odborníci ze Školy fitness profesionálů FISAF.cz mají více než 20letou praxi ve vzdělávání instruktorů, kteří se zaměřují na sportování s dětmi, aerobik a zdravý pohyb. FISAF.cz také např. zaštiťuje celorepublikové osvětové projekty Děti na startu a Česko se hýbe. Více na www.fisaf.cz

Zdroj: www.fisaf.cz