Zprávy

Přehled sponzorů MS ve fotbale

29. června 2018

Letošnímu mistrovství světa ve fotbale ubyli sponzoři, objevili se však noví, rekrutující se hlavně z asijského trhu (Wanda, Hisense, Mengniu, Vivo). Ti nemají problémy s korupčním skandálem FIFy a zohledňují možnou kandidaturu Číny na pořadatelství mistrovství v roce 2030 nebo 2034. Z reklamních výdajů spojených s mistrovstvím ve výši 2,4 miliard dolarů zaplatí čínské firmy velkou část - 835 milionů dolarů.

Mezinárodní fotbalová federace FIFA má sedm sponzorů – partnerů. Mezi ně patří Adidas, Coca-Cola, Gazprom,  Hyundai/Kia, Qatar Airways, čínská skupina Wanda a také firma Visa. Ta se pyšní svou hlavní tváří, fotbalistou Zlatanem Ibrahimovičem, který není na turnaji jako fotbalista, ale jako ambasador firmy. Visa údajně zaplatila 32 milionů eur za to, že se mohla stát partnerem FIFA.

Druhou kategorii sponzorů tvoří firmy McDonald´s, Budweiser, Hisense, Mengniu Group a Vivo. Ovšem míst v této kategorii je osm. Tyto firmy platí mezi 8 a 20 miliony eur.

Před čtyřmi lety při šampionátu 2014 v Brazílii byly prodány sponzorské balíčky dlouho před zahájením turnaje. Reputaci FIFA však poškodil korupční skandál a zatčení několika vysoce postavených furnkcionářů v roce 2015. Poté svou spolupráci jako sponzorů skončilo několik globálních firem - Emirates, Sonny, Castrol, Continental nebo Johnson & Johnson.

Největší problém má FIFA s tzv. regionálními podporovateli. FIFA má ve svém marketingovém konceptu pro ně vyhrazeno 20 míst, na každý kontinent čtyři pozice. Na letošní turnaj však bylo prodáno pouze osm balíčků, většina se rekrutuje z Ruska. Jsou to firmy Alfa (banka), Alrosa (diamanty), Rostelecom (telekomunikace) a  ruská železniční společnost. K dalším patří čínský výrobce skútrů Yadea. Až několik dní před zahájením mistrovství se objevily nové firmy jako regionální partneři – čínské společnosti Luci a Diking, a také stát Egypt jako zástupce Afriky. Egypt je za posledních pět let jediný nový sponzor, který nepochází z Ruska, Číny nebo Kataru. U regionů ze severní,střední a jižní Ameriky nebyly prodány žádné sponzorské balíčky.

O přízeň fanoušků by při letošním šampionátu neměla být nouze. V roce 2014 zápasy sledovaly po celém světě tři miliardy lidí, finále mezi Německem a Argentinou 700 milionů fanoušků.