Zprávy

Premier League odstoupila ze smlouvy o přenosech zápasů v Rusku

6. dubna 2022

Rusko čeká - po vyřazení takřka ze všech mezinárodních soutěží - další sportovní postih za vojenskou agresi na Ukrajině. Anglická Premier League, která je nejsledovanější fotbalovou soutěží na světě, odstoupí z dohody o vysílání svých zápasů do Ruska. Liga navíc finančně podpoří oběti války na Ukrajině. Kluby se na tomto kroku jednomyslně shodly. 

Práva na vysílání zápasů Premier League vlastnila v Rusku společnost Rambler Group, která spadá pod banku Sberbank. Smlouva měla vypršet v závěru letošní sezony. Diváci v Rusku tak přijdou o závěrečných deset kol současného ročníku, o osudu navazující smlouvy s Matč TV se zatím nehlasovalo.

Stejný postup zvolila i anglická Fotbalová asociace (FA), která odstoupila z dohody s Ruskem o vysílání zápasů anglického poháru FA Cup. Krok klubů i FA podpořil britský ministr sportu Nigel Huddleston. „Podporujeme rozhodnutí Premier League přestat vysílat své zápasy v Rusku v reakci na Putinovu barbarskou a nesmyslnou invazi na Ukrajinu. Rusku nesmí být dovoleno legitimizovat válku skrze sport a kulturu. Musíme být jednotní, abychom zajistili, že Putin zůstane na mezinárodní scéně vyvrhelem,“ prohlásil Huddleston.

Zdroj: irozhlas.cz